Η μεταφορά της «φωτιάς» από τη Συρία

Η μεταφορά της «φωτιάς» από τη Συρία

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς έφτασε η φωτιά του «Ισλαμικού Κράτους» να πυρπολήσει 22 τουρκικές πόλεις;

1. Τι συμβαίνει στην Τουρκία;

Τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες διαδηλωτές αλλά και αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Στην Κωνσταντινούπολη 30 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 8 αστυνομικών, τραυματίστηκαν και 98 ακτιβιστές συνελήφθησαν.

2. Τι κάνει η κυβέρνηση;

Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και αντλίες νερού εναντίον των διαδηλωτών, οι οποίοι πετούσαν μολότοφ στις δυνάμεις ασφαλείας και σε τοπικά κτίρια, όπως τράπεζες και σχολεία. Σε έξι επαρχίες κηρύχθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας και αποφασίστηκε κλείσιμο των σχολείων. Ματαιώθηκαν οι πτήσεις της Turkish Airlines προς Ντιγιαρμπακίρ και τα δρομολόγια των τρένων από Αδανα προς Μερσίνα.

3. Ποιοι είναι οι διαδηλωτές;

Οι περισσότεροι που κατέβηκαν αρχικά στους δρόμους ήταν υποστηρικτές του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος ή του απαγορευμένου ΡΚΚ. Ορισμένοι εξ αυτών επιτέθηκαν στα τοπικά γραφεία κομμάτων, όπως του κυβερνώντος ΑΚΡ και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης. Ωστόσο οι συγκρούσεις κλιμακώθηκαν όταν κατέβηκαν στους δρόμους και άλλες οργανώσεις. Στο Ντιγιαρμπακίρ τα χειρότερα περιστατικά βίας σημειώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών μεταξύ οπαδών του ΡΚΚ και της Χεζμπολάχ, μιας ακραίας ισλαμικής οργάνωσης. Το κόμμα που πρόσκειται στην οργάνωση, το Hüda Par, επίσης πήρε μέρος στις συγκρούσεις. Τη στιγμή που συγκρούονταν οι Κούρδοι διαδηλωτές με Τούρκους εθνικιστές στα δυτικά της χώρας, στις νοτιοανατολικές επαρχίες υπήρξε κινητοποίηση και των υποστηρικτών των τζιχαντιστών.

4. Τι θέλουν;

Οι αρχικές διαμαρτυρίες ήταν μια παγκόσμια έκκληση για δράση, προκειμένου να προστατευτούν οι Κούρδοι στο Κομπανί στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας. Πολλοί Κούρδοι θέλουν να διευκολύνει η Τουρκία τη διοχέτευση όπλων στους πολιορκημένους Κούρδους της Συρίας και ειδικότερα στις Μονάδες Λαϊκής Προστασίας (YPG) στο Κομπανί, ακόμη και να εμπλακεί στην επιχείρηση κατά του «Ισλαμικού Κράτους». Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί το ΡΚΚ ότι οι διαμαρτυρίες είναι ένα είδος εκβιασμού, σε μια χρονική στιγμή που ο ειρηνευτικός διάλογος μεταξύ Κούρδων και τουρκικού κράτους είναι σε κρίσιμο σημείο. Η Αγκυρα προς το παρόν έχει περιοριστεί σε μια επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας προς το Κομπανί, αποκλείοντας την ανάληψη άμεσης στρατιωτικής δράσης όσο δεν επιβάλλονται μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και μια ασφαλής περιοχή μεταξύ των δύο χωρών, με τελικό στόχο την εκδίωξη του Μπασάρ αλ Ασαντ από την εξουσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή