ΗΠΑ: Νοσηλεύτρια από το Ντάλας το δεύτερο κρούσμα Έμπολα – εντείνεται η ανησυχία

ΗΠΑ: Νοσηλεύτρια από το Ντάλας το δεύτερο κρούσμα Έμπολα – εντείνεται η ανησυχία

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ το δεύτερο κρούσμα του ιού Εμπολα στο Ντάλας μέσα σε λίγες ημέρες. Πρόκειται για μια νοσηλεύτρια η οποία είχε περιθάλψει τον άνδρα από τη Λιβερία, ονόματι Τόμας Έρικ Ντάνκαν, που πέθανε την περασμένη εβδομάδα. Οι ειδικοί καλούνται μάλιστα να λύσουν το μυστήριο πως η νοσηλεύτρια προσβλήθηκε από τον ιό παρά το γεγονός ότι  φορούσε προστατευτική στολή.

Η νοσηλεύτρια βρισκόταν καθημερινά στο πλευρό του Ντάνκαν στη διάρκεια της νοσηλείας του, η οποία διήρκεσε 11 μέρες.

Η διοίκηση του νοσοκομείου Texas Health Presbyterian Hospital στο Ντάλας, όπου ανακοινώθηκε την Κυριακή το νέο αυτό περιστατικό, έχει ήδη δεχθεί επικρίσεις σχετικά με τον χειρισμό της κατάστασης. Αξιωματούχοι κάνουν λόγο για ενδεχόμενη παραβίαση του πρωτοκόλλου ασφαλείας από τη νοσηλεύτρια.

Το αμερικανικό ομοσπονδιακό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) συνέστησε σε αξιωματούχους υγείας να ελέγχουν πιο προσεκτικά την προστατευτική στολή που φορούν οι νοσηλευτές, οι γιατροί αλλά και το υπόλοιπο προσωπικό των νοσοκομείων. Είναι επίσης η πρώτη φορά που εξετάζεται το ενδεχόμενο οι ασθενείς που έχουν προσβληθεί με τον ιό Έμπολα να μεταφέρονται σε νοσοκομεία που είναι κατάλληλα εξοπλισμένα και με εξειδικευμένο προσωπικό στην καταπολέμηση της ασθένειας.

Ορισμένοι αμφιβάλλουν ότι το νοσοκομείο του Τέξας ανήκει στη συγκεκριμένη κατηγορία ενώ οι υπάλληλοι δέχονται επικρίσεις για τον χειρισμό της υπόθεσης Ντάνκαν.  Κι αυτό γιατί στις 25 Σεπτεμβρίου είχαν στείλει τον ασθενή στο σπίτι του θεωρώντας ότι έχει μια απλή γρίπη για να επανεισαχθεί έπειτα από τρεις μέρες στο νοσοκομείο με την κατάσταση της υγείας του επιδεινωμένη.

Στο πλαίσιο πρόληψης και αποφυγής αντίστοιχων φαινομένων το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών έχει προγραμματίσει για την Τρίτη τηλεδιάσκεψη με εργαζόμενους σε νοσοκομεία και κέντρα υγειονομικής περίθαλψης, ώστε να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν έναν ασθενή που έχει προσβληθεί από τον Έμπολα.

«Η φροντίδα των ασθενών με Έμπολα μπορεί να γίνει με ασφάλεια, αλλά αυτό δεν είναι εύκολο. Ακόμη και το παραμικρό “στραβοπάτημα” μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση» δήλωσε ο διευθυντής του CDC, Τόμας Φρίντεν.

Η νέα υπόθεση οδήγησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, να διατάξει τις ομοσπονδιακές αρχές να λάβουν περαιτέρω μέτρα ασφαλείας ώστε το αμερικανικό ιατρικό σύστημα να είναι έτοιμο να ακολουθήσει τα σωστά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση του ιού, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή ο Λευκός Οίκος.

Ωστόσο, μόλις τέσσερα νοσοκομεία στις ΗΠΑ, το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Εμορι στην Ατλάντα, το Ιατρικό Κέντρο Νεμπράσκα στην Ομάχα, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας στην Μπεθέσντα και το νοσοκομείο Σεν Πάτρικ στη Μισούλα διαθέτουν τις κατάλληλες μονάδες απομόνωσης ασθενών που φέρουν μολυσματικές ασθένειες και ομάδες γιατρών που έχουν υποβληθεί σε εντατική εκπαίδευση για την αντιμετώπιση περιστατικών με Έμπολα.

Στο μεταξύ αξιωματούχοι προχώρησαν στην απολύμανση του διαμερίσματος όπου έμενε η νοσοκόμα καθώς και το αμάξι με το οποίο πήγε στο νοσοκομείο. Όσο για τον σκύλο της βρίσκεται στο διαμέρισμα και σύμφωνα με πληροφορίες είναι καλά στην υγεία του.

Στην προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του ιού, το αεροδρόμιο J. F. Kennedy της Νέας Υόρκης ξεκίνησε το Σάββατο την εφαρμογή νέων μέτρων ασφαλείας, ιδιαίτερα σε ταξιδιώτες που εισέρχονται στις ΗΠΑ από τις χώρες της Δυτικής Αφρικής, οι οποίες έχουν πληγεί από τη νόσο.

Το ξέσπασμα της επιδημίας του ιού Έμπολα είναι το χειρότερα στα χρονικά, καθώς μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 4.000 θάνατοι, κυρίως στις χώρες της Δυτικής Αφρικής, Λιβερία, Γουινέα και Σιέρα Λεόνε. Ο Ντάνκαν είχε εκτεθεί στον ιό ενόσω βρισκόταν στη Λιβερία και ύστερα ταξίδεψε στις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή