Χειρότερη από το 2008 η καταστροφή στη Γάζα

Χειρότερη από το 2008 η καταστροφή στη Γάζα

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Υπεράνω περιγραφής» χαρακτήρισε χθες ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν το μέγεθος της καταστροφής στη Γάζα, κατά την επίσκεψή του στη δοκιμαζόμενη παραθαλάσσια λωρίδα γης. Είναι πηγή «ντροπής για τη διεθνή κοινότητα», τόνισε χαρακτηριστικά και ζήτησε επιτάχυνση της προσπάθειας ανοικοδόμησης, καθώς το Ισραήλ επέτρεψε τη διέλευση των πρώτων φορτηγών με οικοδομικά υλικά στην περιοχή, η οποία παρέμενε αποκλεισμένη τόσο από το Ισραήλ όσο και από την Αίγυπτο προτού καν ξεκινήσει η σύγκρουση.

«Βρίσκομαι εδώ με βαριά καρδιά», δήλωσε ο κ. Μπαν στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε και διευκρίνισε ότι η καταστροφή είναι πολύ χειρότερη σε σχέση με την προηγούμενη σύρραξη το 2008-9.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ περιόδευσε στην Πόλη της Γάζας και επισκέφθηκε σχολείο στο κοντινό προσφυγικό στρατόπεδο Τζαμπαλίγια, που βομβαρδίστηκε με απίστευτη αγριότητα κατά τις καλοκαιρινές ισραηλινές επιδρομές. Δύο τάξεις είχαν χτυπηθεί στη διάρκεια των βομβαρδισμών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 14 άνθρωποι, που είχαν καταφύγει εκεί. Οι συγγενείς των θυμάτων κρατούσαν πόστερ με τις φωτογραφίες των αγαπημένων τους, υποδεχόμενοι με αυτόν τον τρόπο τον κ. Μπαν. «Συνάντησα τόσο όμορφα παιδιά στη Γάζα. Πάνω από 500 σκοτώθηκαν και πολύ περισσότερα τραυματίστηκαν. Τι έκαναν λάθος; Να έχει γεννηθεί κάποιος στη Γάζα δεν είναι έγκλημα».

Επικρίνοντας τόσο το Ισραήλ όσο και τη Χαμάς, πρόσθεσε: «Τίποτα δεν συμβολίζει με μεγαλύτερη δύναμη αυτό το καλοκαίρι των δεινών από το σχολείο στην Τζαμπαλίγια. Χιλιάδες γυναίκες, παιδιά, οικογένειες υποχρεώθηκαν να διαφύγουν από τις σφοδρές εχθροπραξίες. Αναζήτησαν καταφύγιο υπό τη σημαία του ΟΗΕ. Ολες οι λεπτομέρειες που σχετίζονται με την τοποθεσία αυτής της εγκατάστασης περιήλθαν σε γνώση των ισραηλινών αρχών. Παρ’ όλα αυτά βομβαρδίστηκε», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η επίσκεψη Μπαν στη Γάζα ήρθε δύο ημέρες μετά τη σύνοδο των δωρητών στο Κάιρο, στη διάρκεια της οποίας συγκεντρώθηκαν 5,4 δισ. δολάρια για την ανοικοδόμηση της περιοχής. Στο σύντομο ταξίδι του στη Λωρίδα της Γάζας ο γ.γ. του ΟΗΕ επισκέφθηκε περιοχές που είχαν βομβαρδιστεί από το Ισραήλ στη διάρκεια της 50ήμερης επιχείρησης, από την οποία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 2.100 Παλαιστίνιοι, οι περισσότεροι άμαχοι. Εξήντα επτά Ισραηλινοί στρατιώτες και έξι πολίτες σκοτώθηκαν από ρουκέτες της Χαμάς και άλλες επιθέσεις. Δεκάδες χιλιάδες παραμένουν εκτοπισμένοι και χθες ο κ. Μπαν είχε την ευκαιρία να δει ανθρώπους να έχουν κατασκηνώσει έξω από τα κατεστραμμένα σπίτια τους, καθώς περνούσε η αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ από μπροστά τους.

Ισραηλινή προειδοποίηση

Σε μια άλλη εξέλιξη, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε χθες ότι η συμβολική ψηφοφορία στο βρετανικό Κοινοβούλιο υπέρ της αναγνώρισης του κράτους της Παλαιστίνης είναι ένα «ανησυχητικό μήνυμα που υπονομεύει τις προοπτικές της ειρήνης». «Μια πρόωρη διεθνής αναγνώριση στέλνει στην παλαιστινιακή ηγεσία το ανησυχητικό μήνυμα ότι μπορεί να αποφύγει τις δύσκολες επιλογές που και οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν και ουσιαστικά υπονομεύει τις πιθανότητες επίτευξης πραγματικής ειρήνης», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή