Παραδέχθηκε αποτυχία για το δημοψήφισμα

Παραδέχθηκε αποτυχία για το δημοψήφισμα

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ. Ο πρόεδρος της Καταλωνίας Αρτούρ Μας παραδέχθηκε χθες την αποτυχία των προσπαθειών του για διενέργεια επίσημου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας, σε μια εξέλιξη που χαρακτηρίστηκε «εξαιρετική είδηση» από τον Ισπανό πρωθυπουργό Ραχόι. Ο Μας δήλωσε ότι θα καλέσει 20.000 εθελοντές προκειμένου να στηθούν κάλπες ανεπίσημου δημοψηφίσματος στις 9 Νοεμβρίου, πρωτοβουλία που έχει διχάσει το αυτονομιστικό μπλοκ.

Το σχέδιο του Μας είναι να χρησιμοποιήσει το ανεπίσημο δημοψήφισμα (αν αυτό γίνει και δεν βρει η Μαδρίτη τρόπο να το ακυρώσει) ως πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση των εκλογών δημοψηφισματικού χαρακτήρα – δηλαδή πρόωρων εκλογών στις οποίες όλα τα κόμματα που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία θα κατεβούν σε ενιαία λίστα.

Πέρα από τη συντηρητική CiU του πρωθυπουργού Μας, στο μπλοκ αυτό βρίσκεται η Ρεπουμπλικανική Αριστερά (ERC) και άλλα δύο αριστερά κόμματα. Το έως τώρα ενιαίο μέτωπο των κομμάτων αυτών διασπάστηκε όμως μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του Μας. «Πρόκειται για αυτογκόλ», σχολίασε ο επικεφαλής του κόμματος «Πρωτοβουλία», Ζοάν Χερέρα.

Ο Μας δήλωσε ότι στις 9 Νοεμβρίου θα στηθούν κάλπες σε χιλιάδες σημεία ανά την επικράτεια και ότι οι Καταλανοί θα ψηφίσουν σαν να επρόκειτο για κανονικό δημοψήφισμα. Μετά τις γιγάντιες διαδηλώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας, οι Καταλανοί αυτονομιστές αντιδιαστέλλουν το «νόμιμο», προς το «νομιμοποιημένο». Η ισπανική δικαιοσύνη, που δεν κάνει τέτοιες διακρίσεις, απέρριψε το επίσημο δημοψήφισμα ως αντισυνταγματικό.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή