Εκκληση Ομπάμα για Εμπολα

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμα μία νοσηλεύτρια στο Τέξας μολύνθηκε από Εμπολα. Και η 29χρονη Αμπερ Βίνσον, η δεύτερη ασθενής της νόσου που προσβλήθηκε επί αμερικανικού εδάφους μετείχε στη νοσηλεία του πρώτου αρρώστου με Εμπολα στις ΗΠΑ, του Τόμας Ερικ Ντάνκαν, ο οποίος απεβίωσε πριν από μερικές μέρες σε νοσηλευτικό ίδρυμα του Ντάλας. Η γυναίκα νοσηλεύεται στην απομόνωση και ενδέχεται να διακομιστεί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Εμορι της Ατλάντα. Οπως έγινε γνωστό, μία μόλις ημέρα πριν παρουσιάσει συμπτώματα, είχε ταξιδέψει με αεροπλάνο. Το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία της πτήσης από Κλίβελαντ σε Φορτ Γουέρθ – Ντάλας καλώντας τους επιβάτες να επικοινωνήσουν με τις Αρχές.

Μέχρι σήμερα έχουν πεθάνει από το λοιμώδες νόσημα 4.447 άτομα, στη συντριπτική τους πλειονότητα στα κράτη της Δυτικής Αφρικής που μαστίζονται από την ασθένεια (Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Γουινέα). Σύμφωνα με όσα γνωρίζουν οι ειδικοί μέχρι σήμερα, ο ιός μεταδίδεται όταν έρχεται κάποιος σε επαφή με τις απεκκρίσεις του συμπτωματικού αρρώστου.

Η πρώτη νοσηλεύτρια που προσβλήθηκε από Εμπολα στις ΗΠΑ, η 26χρονη Νίνα Φαμ, βρίσκεται, σύμφωνα με τις νοσοκομειακές αρχές, σε «καλή κατάσταση». Ωστόσο, οι αρχές του Ντάλας προειδοποιούν ότι είναι πολύ πιθανό να καταγραφούν και άλλα κρούσματα στην πόλη.

Ο τρόμος για την επιδημία αιμορραγικού πυρετού εντείνεται και στη Δύση, και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανέβαλε το ταξίδι του σε Νέα Υερσέη και Κονέκτικατ και πρόκειται να συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο με θέμα τη διαχείριση της επιδεινούμενης κρίσης που προκαλεί ο Εμπολα.

Η αλήθεια είναι, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, ότι ο εφιάλτης του Εμπολα δεν πρόκειται να περάσει και τόσο εύκολα. Αντιθέτως, ο ΠΟΥ προχθές ανακοίνωσε ότι μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου στα μαστιζόμενα από την επιδημία κράτη ενδεχομένως να καταγράφονται μέχρι δέκα χιλιάδες νέα κρούσματα της νόσου σε εβδομαδιαία βάση. Χαρακτηριστικά, για την κατάσταση που διαμορφώνεται, ο Αντονι Μπάνμπιουρι, της Αποστολής Ταχείας Δράσεως κατά του Εμπολα του ΟΗΕ, δήλωσε: «Ο ιός Εμπολα βρίσκεται πολύ μπροστά μας, τρέχει πιο γρήγορα από εμάς και φαίνεται να κερδίζει τον αγώνα. Είτε θα τον σταματήσουμε τώρα είτε θα αντιμετωπίσουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση για την οποία δεν έχουμε κανένα σχέδιο δράσης».

Καθώς οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο προσπαθούν να προετοιμαστούν για τα χειρότερα, ο συνιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει 25 εκατ. δολάρια στο Ιδρυμα των Αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων για να βοηθήσει στην προσπάθεια ελέγχου της επιδημίας.

Στις Βρυξέλλες αναμενόταν να συναντηθούν χθες το απόγευμα οι υπουργοί Υγείας της Ε.Ε. και ανάμεσα στα άλλα ζητήματα που επρόκειτο να συζητήσουν ήταν η επιβολή ελέγχων στα αεροδρόμια, έτσι ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα τα κρούσματα της νόσου. Η Κομισιόν μελετά αυτό το ενδεχόμενο, αλλά υποστηρίζει ότι ίσως οι έλεγχοι στα σημεία εισόδου να μη χρειάζονται καθώς οι επιβάτες ελέγχονται πριν από την επιβίβασή τους στα αεροσκάφη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή