Διαβουλεύσεις Πούτιν και Ποροσένκο για Ουκρανία

Διαβουλεύσεις Πούτιν και Ποροσένκο για Ουκρανία

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίσιμες διαβουλεύσεις για την αντιμετώπιση της ουκρανικής κρίσης διεξάγονται σήμερα και αύριο στο Μιλάνο μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, του Ουκρανού ομολόγου του Πέτρο Ποροσένκο και ηγετών των ισχυρότερων ευρωπαϊκών κρατών, ενώ την ίδια ώρα το θάνατο επτά Ελλήνων ομογενών στη Μαριούπολη επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Περιμένω μια ανοιχτή ανταλλαγή απόψεων και την επίτευξη προόδου σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην αναμενόμενη συνάντησή της με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός που επετεύχθη στο Μινσκ της Λευκορωσίας, στις 5 Σεπτεμβρίου, αποκλιμάκωσε αισθητά την κρίση στην Ουκρανία, αν και οι επανειλημμένες παραβιάσεις της διατηρούν πάντα σε πρώτη γραμμή τον κίνδυνο της υποτροπής.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα βρίσκονται στο Μιλάνο σήμερα και αύριο στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής Ευρώπης – Ασίας. Μετά τη συνάντησή του με την Αγκελα Μέρκελ, η οποία προβλέπεται να διεξαχθεί σήμερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα συμμετάσχει σε δείπνο εργασίας, όπου θα συζητηθεί και το ουκρανικό ζήτημα. Αύριο, Παρασκευή, ο Ρώσος πρόεδρος θα έχει πρόγευμα με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ουκρανίας.

Τις υψηλές προσδοκίες του για τις διαβουλεύσεις του Μιλάνου εξέφρασε ο Ουκρανός πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος είχε προχθές μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του, για την προετοιμασία της συνάντησης. Οι δύο άνδρες έχουν σοβαρούς λόγους να επιθυμούν απτή πρόοδο στις συνομιλίες τους: ο μεν Πούτιν για να επιταχύνει την άρση των δυτικών κυρώσεων, που πλήττουν τη ρωσική οικονομία σε μια περίοδο όπου το ρούβλι χάνει διαρκώς έδαφος, ο δε Ποροσένκο για να πιστωθεί μια σημαντική επιτυχία, λίγες ημέρες πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές της 26ης Οκτωβρίου στην πατρίδα του.

Σε ένδειξη καλής θέλησης, ενόψει της συνάντησης του Μιλάνου, ο Πούτιν ανακοίνωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο την απόσυρση 17.600 Ρώσων στρατιωτών από τα σύνορα με την Ουκρανία. Με δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο στρατιωτικής διάσκεψης του ΝΑΤΟ, ο ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγός Φίλιπ Μπρίντλαβ, δήλωσε ότι μια παρόμοια εξέλιξη θα ήταν «καλοδεχούμενη», προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν έχουν παρατηρηθεί μέχρι στιγμής «μείζονες μετακινήσεις».

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρωθυπουργός Αντρέι Μεντβέντεφ δήλωσε, στη διάρκεια συνέντευξής του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ότι οποιαδήποτε «επανεκκίνηση» των ρωσοαμερικανικών σχέσεων είναι αδύνατη αν δεν προηγηθεί άρση των κυρώσεων.

Στο μεταξύ, περισσότεροι από 100 Ουκρανοί στρατιώτες, μεταξύ των οποίων αρκετοί τραυματίες, έχουν περικυκλωθεί από φιλορώσους αντάρτες στην επαρχία Λουγκάνσκ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή