Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά του Ιράν

Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά του Ιράν

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική πρόοδο, αλλά όχι και το αποφασιστικό άλμα που θα εγγυάται μια αίσια έκβαση, σημείωσαν οι διαπραγματεύσεις της Βιέννης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, μόλις έξι εβδομάδες πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 24ης Νοεμβρίου. Αυτό συνάγεται από τις δηλώσεις ορισμένων εκ των πρωταγωνιστών των διαπραγματεύσεων και από ρεπορτάζ διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων.

«Ηταν πολύ δύσκολες, σοβαρές και εντατικές», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε, μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης, με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι και την υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Κάθριν Αστον, σε αίθουσα ξενοδοχείου της Βιέννης. «Υπήρξε πρόοδος σε όλα τα θέματα», προσέθεσε, σημειώνοντας ότι «η απόσταση που μας χωρίζει μειώνεται, αν και υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος να διανύσουμε». Στο ίδιο μήκος κύματος, ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι «σημειώθηκε μια ορισμένη πρόοδος, αλλά έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας».

Δυτικοί διπλωμάτες, που μίλησαν σε διεθνή πρακτορεία με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, ανέφεραν ότι η επιτευχθείσα πρόοδος αφορά τον υπό κατασκευή ιρανικό αντιδραστήρα του Αράκ και την ενισχυμένη επιτήρηση, από πλευράς ΟΗΕ, του οχυρωμένου υπόγειου συγκροτήματος του Φορντόου. Ωστόσο συνεχίζουν να υφίστανται διαφορές αναφορικά με το πλέον επίμαχο πρόβλημα, δηλαδή την έκταση του ιρανικού προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου, όπως επίσης και για τον ρυθμό άρσης των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αρακτσί έθεσε επί τάπητος το ενδεχόμενο παράτασης των διαπραγματεύσεων και πέραν της καταληκτικής ημερομηνίας της 24ης Νοεμβρίου. Τη θέση αυτή υποστήριξε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, τονίζοντας ότι η καταληκτική ημερομηνία δεν είναι «ιερή» και ότι εκείνο που προέχει είναι το θετικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο η αμερικανική πλευρά δεν φαίνεται να ευνοεί μια δεύτερη παράταση των διαπραγματεύσεων, ύστερα από την υπέρβαση της πρώτης καταληκτικής ημερομηνίας, που είχε ορισθεί ως η 20ή Ιουλίου. «Δεν συζητήσαμε κάτι τέτοιο… Οι καταληκτικές ημερομηνίες μάς βοηθούν να λαμβάνουμε δύσκολες αποφάσεις και στην περίπτωσή μας έχουμε όντως δύσκολες αποφάσεις να λάβουμε», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Αλλά και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι ουδείς εκ των εμπλεκομένων στις διαπραγματεύσεις της Βιέννης –Ιράν, ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία– θέτει, επί του παρόντος, ζήτημα παράτασης.

Χθες, εκπρόσωποι των «Εξι» συναντήθηκαν στη Βιέννη για να συζητήσουν τα αποτελέσματα των τριμερών διαβουλεύσεων που είχαν προηγηθεί, αλλά και τα επόμενα βήματα. Πάντως, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «ακόμη και αν δεν επιλύσουν όλα τα προβλήματα, οι δύο πλευρές θα βρουν τελικά μια λύση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή