Η Θουριγγία αποκτά αριστερό πρωθυπουργό

Η Θουριγγία αποκτά αριστερό πρωθυπουργό

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΡΦΟΥΡΤΗ. Ενα βήμα πριν από την ανάδειξή του σε πρώτο αριστερό πρωθυπουργό γερμανικού κρατιδίου βρίσκεται ο Μπόντο Ράμελοφ, μετά πέντε γύρους διερευνητικών συνομιλιών στη Θουριγγία. Η προοπτική ενός κυβερνητικού συνασπισμού υπό την ηγεσία του κόμματος της Αριστεράς με τη συμμετοχή των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων φαίνεται πιο κοντά από ποτέ.

«Μετά τον πέμπτο και τελευταίο γύρο διερευνητικών συνομιλιών τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες όσο και οι Πράσινοι είναι έτοιμοι για μια κυβέρνηση υπό τον Ράμελοφ» αναφέρει η διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Spiegel. «Οι Χριστιανοδημοκράτες τοποθετούν τα ηγετικά στελέχη τους σε κοινοβουλευτικά αξιώματα (και δεν τους κρατούν για την πρωθυπουργία) γιατί προφανώς αναμένουν ότι θα περάσουν στην αντιπολίτευση».

Η διαδικασίες της έγκρισης της συμφωνίας από τη βάση των τριών κομμάτων θα διαρκέσουν μερικές εβδομάδες. Ομως, όπως δείχνουν τα πράγματα, ήδη πριν από τα Χριστούγεννα ο 58χρονος Ράμελοφ θα γίνει ο πρώτος αριστερός πρωθυπουργός γερμανικού κρατιδίου.

Οι διαπραγματεύσεις παρακολουθούνται με ενδιαφέρον γιατί καταγράφουν μεταστροφή του πολιτικού κλίματος που θα μπορούσε να σπάσει τα ταμπού και σε ομοσπονδιακό επίπεδο. «Δεν υπάρχει καμία σύγκριση με το 2009» είπε η πολιτικός των Πρασίνων Αστριντ Ρόθε-Μπάινλιχ, αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις που τότε είχαν αποτύχει. Τα ζητήματα του παρελθόντος του υπαρκτού σοσιαλισμού, που πριν από 5 χρόνια δηλητηρίασαν το κλίμα των διαπραγματεύσεων «επιλύθηκαν σε εσωτερικό επίπεδο πολύ πριν από τις κάλπες», αναφέρει το Spiegel.

Στη Θουριγγία κυβερνούν οι Χριστιανοδημοκράτες αδιαλείπτως από τη γερμανική επανένωση «αλλά φαίνεται ότι έχουν ήδη σηκώσει τα χέρια ψηλά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή