Ο Πούτιν καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες

Ο Πούτιν καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια σαφή προειδοποίηση προς την πλευρά της Τουρκίας προχώρησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, στο περιθώριο της διάσκεψης Ε.Ε. – Ασίας στο Μιλάνο. Ο κ. Πούτιν χαρακτήρισε απαράδεκτη την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και έκανε λόγο για αναφαίρετο δικαίωμά της να αξιοποιεί και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους εντός της ΑΟΖ της. Ταυτόχρονα, τη Δευτέρα, που τίθεται σε ισχύ η ναυτική οδηγία navtex, με την οποία η Τουρκία δεσμεύει παρανόμως για έρευνες θαλάσσιες περιοχές στην κυπριακή ΑΟΖ, νοτίως της Κύπρου, οι Ρώσοι ξεκινούν τριήμερη μεγάλη ναυτική άσκηση με βολές ρουκετών και συμμετοχή πολλών πολεμικών πλοίων τους στον ίδιο γεωγραφικό χώρο. Αν και η άσκηση, που γίνεται με άδεια της Λευκωσίας, είχε προγραμματιστεί λόγω των εξελίξεων στη Συρία, αποτελεί, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις Πούτιν, μια μεγάλη ανακούφιση για τη Λευκωσία.

Η συνάντηση Πούτιν – Αναστασιάδη έγινε στη διάρκεια του επίσημου δείπνου. Το κλίμα ήταν φιλικό και εγκάρδιο και οι κ. Αναστασιάδης και Πούτιν συζήτησαν όλο το πλέγμα των διμερών σχέσεων Κύπρου και Ρωσίας, αλλά και τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Για να «κλείσει» η συνάντηση, υπήρξε εντατική διπλωματική προσπάθεια από τη Λευκωσία και αρωγή από την Αθήνα.

Ο κ. Αναστασιάδης συζήτησε το θέμα της τουρκικής οδηγίας και με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, καθώς η τουρκική πρόκληση αφορά περιοχές που έχει εκχωρήσει η κυπριακή Δημοκρατία στην ιταλοκορεατική κοινοπραξία ΕΝΙ-Kogas. Η κυπριακή Δημοκρατία ευελπιστεί ότι η Ιταλία θα βάλει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την ερχόμενη εβδομάδα.

Το Κυπριακό βρέθηκε, πάντως, στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχαν ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσολγου, ο οποίος βρισκόταν στη Ν. Υόρκη για να προωθήσει την αποτυχημένη υποψηφιότητα της Τουρκίας για μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο κ. Τσαβούσογλου έδωσε δείγματα γραφής για το πώς θα πορευθεί εφ’ εξής η Αγκυρα στην υπόθεση, λέγοντας στον γ.γ. ότι «δεν ήταν η τουρκική πλευρά που αποχώρησε από το τραπέζι των συνομιλιών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή