Ρωσία και Δύση «δεν τα βρήκαν» για την Ουκρανία

Ρωσία και Δύση «δεν τα βρήκαν» για την Ουκρανία

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγεφύρωτες παραμένουν οι κυριότερες διαφωνίες μεταξύ Δύσης και Ρωσίας για την ουκρανική κρίση, μία μόλις εβδομάδα πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές στην Ουκρανία. Το δυσοίωνο αυτό συμπέρασμα προκύπτει από την παγερή ατμόσφαιρα και τα πενιχρά αποτελέσματα των τριμερών διαβουλεύσεων μεταξύ Ρωσίας, Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ουκρανίας, στο περιθώριο της Ευρασιατικής Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο.

«Δεν μπορώ να δω καμία πραγματική τομή», δήλωσε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, η οποία είχε αναλάβει τα ηνία της διπλωματικής μεσολάβησης μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ουκρανού ομολόγου του Πέτρο Ποροσένκο. «Υπήρξε πρόοδος σε κάποιες λεπτομέρειες, αλλά το κύριο πρόβλημα αφορά τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της ουκρανικής εδαφικής ακεραιότητας», προσέθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η χθεσινή ημέρα είχε ξεκινήσει σε πιο αισιόδοξη ατμόσφαιρα. Μετά το πρόγευμα εργασίας που έφερε στο ίδιο τραπέζι τον Πούτιν, τον Ποροσένκο και τους ηγέτες Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας και Ιταλίας, ο οικοδεσπότης της συνόδου και πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι δήλωσε «ειλικρινά αισιόδοξος» για τις προοπτικές επίτευξης συμφωνίας. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι ο Πούτιν «διασαφήνισε πως δεν επιθυμεί μια παγωμένη σύγκρουση στην Ουκρανία, ούτε τη διαίρεση της χώρας».

Προτού περάσει, ωστόσο, μισή ώρα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προσγείωσε ανώμαλα τους Δυτικούς ηγέτες. «Υπάρχουν ένα σωρό διαφωνίες και πολλή ασυνεννοησία», δήλωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι αρκετοί εκ των συνομιλητών του Πούτιν «επέδειξαν πλήρη απροθυμία να αντιληφθούν την πραγματικότητα στην Ανατολική Ουκρανία».

Το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές είχε γίνει ορατό ήδη από τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες μεταξύ Μέρκελ και Πούτιν, οι οποίες παρατάθηκαν και μετά τα μεσάνυχτα. Μιλώντας υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος «δεν είχε ιδιαίτερα εποικοδομητική διάθεση». Λίγο νωρίτερα, είχε απειλήσει τους Ευρωπαίους εταίρους για το ενδεχόμενο διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα, λόγω του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις με το Κίεβο για το ουκρανικό χρέος προς τη χώρα του. Στο επίμαχο αυτό θέμα φαίνεται, ωστόσο, ότι επετεύχθη πρόοδος μετά τη δεύτερη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών με Πούτιν και Ποροσένκο. Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι ρυθμίστηκαν οι «βασικές παράμετροι» αναφορικά με την κοστολόγηση του φυσικού αερίου που προμηθεύεται η Ουκρανία. Μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε γίνει γνωστό αν η πρόοδος αφορούσε και το ουκρανικό χρέος προς τη Ρωσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή