Ελάχιστες πιθανότητες μετάδοσης σε επιβάτες αεροπλάνων

Ελάχιστες πιθανότητες μετάδοσης σε επιβάτες αεροπλάνων

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 ΝΤΑΛΑΣ. Τι πιθανότητες έχουν οι συνεπιβάτες στην πτήση της Τεξανής νοσηλεύτριας να προσβληθούν από τον ιό Εμπολα;

Τις ανησυχίες των επιβατών σε όλο τον κόσμο προσπαθεί να διασκεδάσει ο ειδικός των λοιμωδών νόσων στο Πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Σάφνερ.

«Είμαι βέβαιος ότι οι επιβάτες ανησυχούν πολύ, αλλά δεν θα έπρεπε. Ο κίνδυνος μετάδοσης είναι σχεδόν μηδαμινός. Ο Εμπολα δεν μεταδίδεται μέσω του αέρα, όπως η γρίπη, ενώ η μετάδοσή του από αντικείμενο, όπως λαβή, οθόνη αφής ή δίσκο σερβιρίσματος, θεωρείται απίθανη», λέει ο δρ Σάφνερ.

Ο Εμπολα μεταδίδεται από την επαφή με μολυσμένα σωματικά υγρά, όπως αίμα, εμετός, σίελο και κόπρανα. Ο ιός μπορεί επίσης να εισέλθει στο σώμα υγιούς ατόμου από τομές στο δέρμα ή βλεννογόνους αδένες, όπως των ματιών, της μύτης ή του στόματος.

«Ο ιός είναι πανίσχυρος στο εσωτερικό του ανθρωπίνου σώματος, αλλά ανίσχυρος όταν βρεθεί σε νεκρές επιφάνειες. Μόλις φθάσει στην επιφάνεια αντικειμένου, αρχίζει να πεθαίνει, με τον θάνατό του να επέρχεται σε λίγα λεπτά», λέει ο πρύτανης της Σχολής Τροπικών Ασθενειών του Πανεπιστημίου Μπέιλορ στο Τέξας, Πίτερ Χόουτες.

«Ακόμη και εάν ακουμπάτε τον μολυσμένο με Εμπολα πλαϊνό σας στο αεροπλάνο, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Η μετάδοση μέσω του ιδρώτα είναι πολύ δύσκολη», λέει ο επιδημιολόγος δρ Αρνολντ Μότο.

Ο ιός μεταδίδεται πιο αποτελεσματικά αφού ο φορέας του εμφανίσει συμπτώματα της ασθένειας. Ενα από τα συμπτώματα αυτά είναι ο πολύ υψηλός πυρετός, που θα απέτρεπε τους περισσότερους ανθρώπους από το να ταξιδέψουν.

Η εμπειρία από τον ιδιαίτερα μεταδοτικό ιό SARS απέδειξε ότι τα αεροσκάφη δεν είναι καλός χώρος μετάδοσης ιών. Παρότι ο SARS μεταδιδόταν μέσω του αέρα, ελάχιστα κρούσματα μετάδοσης καταγράφηκαν σε πτήσεις. «Ο πολύ μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στην Ασία θα έπρεπε να έχει οδηγήσει στη μόλυνση χιλιάδων επιβατών με SARS. Ουδέποτε, όμως, καταγράφηκε κάτι τέτοιο», λέει ο δρ Μότο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή