Εσπευσμένες ακροάσεις των νέων επιτρόπων

Εσπευσμένες ακροάσεις των νέων επιτρόπων

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Mε έναν μίνι ανασχηματισμό και μια διαδικασία εξπρές, η καινούργια Επιτροπή του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ ετοιμάζεται να πάρει το τελικό «πράσινο φως» την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου από το Ευρωκοινοβούλιο.

Εσπευσμένα θα γίνουν οι ακροάσεις των δύο καινούργιων επιτρόπων, της Σλοβένας επιτρόπου Βιολέτα Μπαλκ που αντικαθιστά την Αλένκα Μπράτουσεκ, η οποία δεν πέρασε από τη διαδικασία των ακροάσεων και παραιτήθηκε, και του Σλοβάκου Μάρος Σέφκοβιτς ο οποίος μετακινείται για να αναλάβει τη θέση αντιπροέδρου υπεύθυνου για τα θέματα Ενέργειας.

Στον Δ. Αβραμόπουλο

Επιπροσθέτως, το πιο πιθανό σενάριο είναι να αναλάβει ο Ελληνας επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος το κομμάτι του χαρτοφυλακίου του Ούγγρου επιτρόπου Τίμπορ Ναβράτσκιτς που αφορά την ευρωπαϊκή υπηκοότητα. Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε ότι ο Ούγγρος πολιτικός μπορεί να έχει τα προσόντα για τη θέση του επιτρόπου, αλλά το συγκεκριμένο κομμάτι του χαρτοφυλακίου του πρέπει να δοθεί σε κάποιον άλλο.

Παρόλο που οι υπόλοιποι επίτροποι είχαν τρεις εβδομάδες για να προετοιμαστούν για τις ακροάσεις, η Σλοβένα και ο Σλοβάκος θα έχουν μόλις μερικές ημέρες στη διάθεσή τους για να μάθουν «τα μέσα και τα έξω» του χαρτοφυλακίου τους. Ετσι, τη Δευτέρα στις 7 το βράδυ, από το Στρασβούργο που θα βρίσκεται το σώμα της Ευρωβουλής, θα περάσουν από ακροάσεις και οι δύο επίτροποι.

Ολη αυτή η εσπευσμένη πρακτική -την οποία πολλοί ευρωβουλευτές βλέπουν με μισό μάτι καθώς θεωρούν ότι υποτιμά την όλη διαδικασία- γίνεται για να προλάβει να αναλάβει η καινούργια Επιτροπή Γιουνκέρ και να βρίσκεται στα καινούργια της πόστα την 1η Νοεμβρίου, όπως και ήταν προγραμματισμένο.

Αρχές Νοεμβρίου

Και όντως, αν οι ακροάσεις των δύο επιτρόπων εξελιχθούν ομαλά, τότε δεν υπάρχει λόγος να μην ξεκινήσει η Επιτροπή Γιουνκέρ στις αρχές Νοεμβρίου. Και για πολλές χώρες είναι σημαντικό να αρχίσει τις εργασίες της η καινούργια επιτροπή, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, καθώς υπάρχουν θέματα που βρίσκονται στο «πάγο» αφού η Κομισιόν βρίσκεται τους τελευταίους μήνες σε μεταβατική περίοδο.

Ο Σλοβάκος Μάρος Σέφκοβιτς, που είναι ο τωρινός επίτροπος υπεύθυνος για τις Διαθεσμικές Σχέσεις και πρώην διπλωμάτης, δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα λόγω και της εμπειρίας του στη διαδικασία της ακρόασης. Αλλωστε ο κ. Σέφκοβιτς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος καθώς πήρε προαγωγή. Ενώ προοριζόταν για επίτροπος υπεύθυνος για τον τομέα των Μεταφορών, θέση που τώρα πάει στη Σλοβένα Μπαλκ, τώρα θα αναλάβει θέση αντιπροέδρου υπεύθυνου για την Ενέργεια.

Στην περίπτωση της 50χρονης Σλοβένας Μπαλκ, η ακρόαση θα αποτελέσει μεγαλύτερη πρόκληση, καθώς η ίδια απέκτησε μια θέση στην κυβέρνηση της Λιουμπλιάνας μόλις τον περασμένο μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή