Συμμαχία Ιταλίας, Γαλλίας, ΕΚΤ κατά της πολιτικής λιτότητας

Συμμαχία Ιταλίας, Γαλλίας, ΕΚΤ κατά της πολιτικής λιτότητας

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανταρσία κατά του «γερμανικού ευαγγελίου» για λιτότητα πραγματοποιούν οι μεγάλες χώρες της Ευρώπης, απαιτώντας ριζοσπαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης.

Ο ένας μετά τον άλλον, οι ηγέτες της Ευρώπης προσήλθαν στο Μιλάνο την Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής με τους Ασιάτες ομολόγους τους, επιδεικνύοντας τα συνήθη χαμόγελα.

Πίσω από τις αβρότητες, όμως, Γαλλία, Ιταλία και ΕΚΤ εμφανίσθηκαν να συμμαχούν εναντίον της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, απαιτώντας αλλαγή στάσης από το Βερολίνο. Η διάσταση απόψεων στους κόλπους των Ευρωπαίων ηγετών είναι ένας από τους λόγους της πρόσφατης αναταραχής στις αγορές. Την ίδια στιγμή, η προοπτική μιας νέας οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη προκαλεί την ανησυχία της Ουάσιγκτον, καθώς η αμερικανική ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη και η κινεζική ανάπτυξη αρχίζει να δείχνει σημάδια επιβράδυνσης. Ακόμη και η ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας, η Γερμανία, εμφανίζει σημάδια εξασθένησης, ενώ η εμμονή της στις πολιτικές λιτότητας την κατέστησε μισητή μεταξύ των Ευρωπαίων.

Η Γαλλία, ο πάλαι ποτέ αναγκαίος εταίρος της Γερμανίας για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κρίσεων, έχει πλέον επαναστατήσει. Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχει συνάψει συμμαχία με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ενώ ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στη Γερμανία ώστε αυτή να προβεί σε χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και να επενδύσει περισσότερα σε κοινωφελή έργα.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, Γενς Βάιντμαν, έχει αποξενωθεί από τα άλλα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ, λόγω της επίμονης άρνησής του να εγκρίνει την αγορά κρατικών ομολόγων, όπως έκανε η αμερικανική Fed για να τονώσει την εθνική της οικονομία.

Κάποια σημάδια επικείμενου συμβιβασμού παραμένουν, όμως, στον ορίζοντα. Τη Δευτέρα, οι υπουργοί Οικονομίας της Ενωσης θα συναντηθούν στο Βερολίνο. Η σύνοδος θα βοηθήσει να πεισθούν οι αγορές για την ικανότητα των Ευρωπαίων κυβερνώντων να συνεργάζονται, δίνοντας προσωρινή λύση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή