Παραίτηση-πλήγμα για τον Αμπε

Παραίτηση-πλήγμα για τον Αμπε

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟΚΙΟ. Την παραίτησή της υπέβαλε χθες η υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας, Γιούκο Ομπούτσι, στον απόηχο ενός σκανδάλου πολιτικής χρηματοδότησης. Η Γιούκο Ομπούτσι, κόρη του πρώην πρωθυπουργού Κέιζο Ομπούτσι, είχε αναλάβει καθήκοντα στις 3 Σεπτεμβρίου και ήταν μία από τις πέντε γυναίκες στο υπουργικό συμβούλιο του συντηρητικού πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε.

Η παραίτησή της ήταν ευρέως αναμενόμενη και προκλήθηκε από αναφορές που μετέδωσαν ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης για εμπλοκή ομάδας υποστηρικτών της σε ένα σκάνδαλο με κατάχρηση κονδυλίων, ενδεχομένως παραβίαση του εκλογικού νόμου και πολιτική χρηματοδότηση.

Η 40χρονη Ομπούτσι, μητέρα δύο παιδιών, εθεωρείτο πιθανή μελλοντική υποψήφια για να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιαπωνίας. Η παραίτησή της είναι το σοβαρότερο πολιτικό πλήγμα για τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε από την ανάληψη της ηγεσίας της χώρας, το 2012.

Ο Αμπε είχε προωθήσει την Ομπούτσι και άλλες πέντε γυναίκες κατά τον τελευταίο κυβερνητικό ανασχηματισμό σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη δημοτικότητά του, δείχνοντας τη δέσμευσή του για την προώθηση των γυναικών στην πολιτική.

Λίγες ώρες αργότερα παραιτήθηκε η υπουργός Δικαιοσύνης, Μιντόρι Ματσουσίμα, ύστερα από πιέσεις της αντιπολίτευσης, που την κατηγόρησε ότι παραβίασε τον εκλογικό νόμο και προσπάθησε να δωροδοκήσει τους ψηφοφόρους, διανέμοντάς τους βεντάλιες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή