Προειδοποιήσεις Νταβούτογλου προς Κούρδους

Προειδοποιήσεις Νταβούτογλου προς Κούρδους

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Μετά τις φονικές διαμαρτυρίες του περασμένου μήνα που στοίχισαν τη ζωή σε 40 ανθρώπους, κυρίως στις κουρδικές περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας και εν μέσω ανησυχιών ότι η Αγκυρα θα εκμεταλλευτεί τις ταραχές για να καταφύγει εκ νέου στον αυταρχισμό, ο πρωθυπουργός της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου προανήγγειλε χθες σκλήρυνση της νομοθεσίας σε θέματα ασφαλείας. Τα βίαια επεισόδια ξεκίνησαν όταν Κούρδοι διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους προκειμένου να εκφράσουν την οργή τους για την αδιαφορία της Τουρκίας απέναντι στο Κομπάνι, που πολιορκείται από τον «Ισλαμικό Στρατό».

Πολλοί φοβήθηκαν ότι επίκειται αναζωπύρωση της βίας από την κουρδική εξέγερση, που συγκλόνισε επί τρεις δεκαετίες τη χώρα. «Αν υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να αναβιώσουν αυτά τα γεγονότα, το κράτος και το έθνος έχουν την ισχύ να τους βάλουν στη θέση τους», είπε ο Νταβούτογλου. «Οταν παίρνεις μία μολότοφ στο χέρι, το δικαίωμα στη διαμαρτυρία τελειώνει και ξεκινά η πράξη βίας. Κάθε ενέργεια που καταφεύγει στη βία θα θεωρείται έγκλημα», πρόσθεσε. Μεταξύ άλλων από τη νέα νομοθεσία, που αναμένεται να παρουσιαστεί σύντομα στην Εθνοσυνέλευση, όσοι ενέχονται σε βίαιες διαδηλώσεις θα αντιμετωπίζουν βαρύτερες ποινές φυλάκισης και όσοι διαδηλώνουν με καλυμμένα πρόσωπα θα αντιμετωπίζονται ως δυνάμει εγκληματίες. Οι ύποπτοι θα μπορούν να κρατούνται για ένα 24ωρο, χωρίς εισαγγελική εντολή, όπως ισχύει σήμερα, ενώ κατόπιν αυτής η κράτηση θα μπορεί να επεκταθεί κατά 48 ώρες.

Σε μία άλλη εξέλιξη, οι τουρκικές αρχές προχώρησαν χθες σε νέο κύμα συλλήψεων αστυνομικών στο πλαίσιο της έρευνας για τις παράνομες υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό το πολλοστό κύμα συλλήψεων έχει στόχο 18 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ο πρώην υπεύθυνος των υπηρεσιών πληροφοριών της εθνικής αστυνομίας Ομέρ Αλτιπαρμάκ και ο πρώην υπαρχηγός της αστυνομίας της Αγκυρας Λοκμάν Κιρτσιλί, διευκρίνισε η «Χουριέτ» στην ηλεκτρονική της έκδοση. Επειτα από προηγούμενες επιχειρήσεις αυτού του τύπου, κατηγορίες έχουν απαγγελθεί εις βάρος πολλών δεκάδων αστυνομικών, μεταξύ των οποίων υψηλόβαθμοι, οι οποίοι έχουν προφυλακισθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή