H Ρωσία θα αναγνωρίσει τις εκλογές αυτονομιστών

H Ρωσία θα αναγνωρίσει τις εκλογές αυτονομιστών

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ οι φιλοδυτικές δυνάμεις της Ουκρανίας που υπερίσχυσαν στις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής έχουν αποδυθεί σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα αναγνωρίσει τις εκλογές που διοργανώνουν την ερχόμενη Κυριακή οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές στις ανατολικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Μία ημέρα μετά τη σχετική τοποθέτηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην εφημερίδα «Ιζβέστια», ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι τίθεται υπό αίρεση η συμφωνία της 5ης Σεπτεμβρίου για κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ δήλωσε ότι θα διεκδικήσει εκ νέου το πρωθυπουργικό αξίωμα, καθώς το «Λαϊκό Μέτωπο» του οποίου ηγείται ήρθε πρώτο στις εκλογές της Κυριακής, συγκεντρώνοντας το 22,17% των ψήφων, έναντι 21,8% του «Μπλοκ Ποροσένκο». Πολιτικοί αναλυτές στο Κίεβο αναφέρουν ότι ο Ποροσένκο θα προτιμούσε για το αξίωμα του πρωθυπουργού τον σημερινό αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Βολοντίμιρ Γκρόσμαν, ο οποίος διατηρεί καλύτερες σχέσεις με τους ρωσόφωνους της ανατολικής Ουκρανίας και τη Μόσχα. Πλήγμα για την αξιοπιστία των βουλευτικών εκλογών αποτελεί το πολύ υψηλό ποσοστό της αποχής, το οποίο πλησίασε το 50%.

Στη Μόσχα, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντιμίτρι Ρογκόζιν δήλωσε χθες ότι η Γαλλία θα παραδώσει στις 4 Νοεμβρίου ένα από τα δύο ελικοπτεροφόρα πολεμικά πλοία Μιστράλ, τα οποία έχει αναλάβει να κατασκευάσει για λογαριασμό της Ρωσίας. Ο Ολάντ είχε αναστείλει την παράδοση των πλοίων στο πλαίσιο των δυτικών κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή