Επιδείνωση των σχέσεων ΝΑΤΟ – Ρωσίας

Επιδείνωση των σχέσεων ΝΑΤΟ – Ρωσίας

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, στο φόντο της ουκρανικής κρίσης, αντανακλά η αναχαίτιση τεσσάρων σμηνών ρωσικών αεροσκαφών από αεροπορικές δυνάμεις της Ατλαντικής Συμμαχίας εντός 24 ωρών.

Οπως έγινε γνωστό στις Βρυξέλλες, αεροπλάνα του ΝΑΤΟ εντόπισαν ρωσικά βομβαρδιστικά, που έφεραν στρατηγικά όπλα, στον Ατλαντικό Ωκεανό και τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ ταυτόχρονα κατέγραψαν την παρουσία ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών στη Βαλτική.

Σε σχετική ανακοίνωση του ΝΑΤΟ γίνεται λόγος για «ασυνήθιστα επίπεδα αεροπορικής δραστηριότητας στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο», αν και εκπρόσωπος της Συμμαχίας διευκρίνισε ότι δεν υπήρξε παραβίαση του εναέριου χώρου του ΝΑΤΟ από ρωσικής πλευράς.

Χαμηλούς τόνους κράτησε για το εν λόγω ζήτημα η Αγκελα Μέρκελ. Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας, Μίρο Τσεράρ, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι «δεν ανησυχεί ιδιαίτερα» και απέδωσε την έντονη αεροπορική δραστηριότητα σε σειρά ασκήσεων που διεξάγουν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Από την πλευρά του, ο νέος γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε, στη διάρκεια της χθεσινής επίσημης επίσκεψής του στην Αθήνα, ότι η Ατλαντική Συμμαχία «παραμένει ισχυρή και βρίσκεται σε επαγρύπνηση» έναντι της ρωσικής αεροπορικής δραστηριότητας. Ο κ. Στόλτνεμπεργκ κάλεσε επίσης τη Ρωσία να αποσύρει τις ένοπλες δυνάμεις της από την ανατολική Ουκρανία και αποδοκίμασε τις εκλογές που οργανώνουν την προσεχή Κυριακή οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, παρά την αντίθεση του Κιέβου. Η Ρωσία αρνείται την παρουσία στρατιωτών της στις εν λόγω περιοχές.

Προς συμφωνία για το φυσικό αέριο

Στο μεταξύ, ισχυρές ήταν χθες το βράδυ οι ενδείξεις ότι Ρωσία και Ουκρανία επρόκειτο να καταλήξουν σε συμφωνία αναφορικά με τη διένεξή τους για το φυσικό αέριο. Μιλώντας σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ ζήτησε βοήθεια από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. για την αποπληρωμή του ουκρανικού χρέους προς τη Ρωσία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή