ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Για αυξημένη τρομοκρατική απειλή προειδοπoιεί το FBI

ipa-gia-ayximeni-tromokratiki-apeili-proeidopoiei-to-fbi-2052555

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν εντός του εδάφους τους αυξημένο αριθμό εξτρεμιστών οι οποίοι ασπάστηκαν μια ριζοσπαστική ιδεολογία μέσω του Διαδικτύου ή εμπνέονται από τους τζιχαντιστές στη Συρία και επιδιώκουν να διαπράξουν βίαιες ενέργειες, προειδοποίησε σήμερα η ομοσπονδιακή αστυνομία.

Ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ υπενθύμισε σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη ότι ο Καναδάς έζησε πραγματικά την απειλή αυτή, όπου τις τελευταίες εβδομάδες σε δύο επιθέσεις έχασαν τη ζωή τους δύο στρατιώτες.

Ο Κόμεϊ εξήγησε ότι ο εντοπισμός των ανθρώπων που εμπνέονται από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους "είναι εξαιρετικά δύσκολος, είναι κάτι για το οποίο εργαζόμαστε καθημερινά". Η απειλή αυτή είναι παρούσα σε όλο το αμερικανικό έδαφος και μπορεί να προέρχεται από ανθρώπους κάθε ηλικίας, καταγωγής και εθνικότητας, σημείωσε στην ομιλία του στη Νομική Σχολή Φόρντχαμ.

Η απειλή αυτή "αποτελεί ένα πρόβλημα παντού όπου υπάρχουν προβληματικά στοιχεία που διαθέτουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και αυτό μπορεί να συμβαίνει οπουδήποτε στη μεγάλη χώρα μας", επέμεινε.

Χωρίς καν να έχουν συναντηθεί με οπαδούς της Αλ Κάιντα, οι άνθρωποι αυτοί διαβάζουν ή ακούν προπαγανδιστικό υλικό και έτσι εκπαιδεύονται "για να ενταχθούν στον τζιχάντ (ιερό πόλεμο) χωρίς ούτε καν να βγουν από το υπόγειό τους ή από το υπνοδωμάτιό τους", πρόσθεσε ο Κόμεϊ. "Μπορούν να αποκτήσουν μέσω του Διαδικτύου ό,τι χρειάζονται για να διαπράξουν μια βίαιη ενέργεια εδώ στις ΗΠΑ", συνέχισε καλώντας όλους τους Αμερικανούς να ενημερώνουν την αστυνομία όταν παρατηρούν κάποια ύποπτη ή επικίνδυνη συμπεριφορά.

"Η ασφάλειά μας θα πρέπει να αποτελεί συλλογική προσπάθεια. Αν δεν μιλήσετε, κινδυνεύουμε να το μετανιώσουμε όλοι", είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του FBI, περίπου δέκα Αμερικανοί πολεμούν στο πλευρό τρομοκρατικών οργανώσεων. "Θα τους παρακολουθούμε αν επιστρέψουν στις ΗΠΑ. Εάν έχω αποδείξεις ότι κάποιος πολέμησε με οποιαδήποτε ξένη τρομοκρατική οργάνωση θα βρεθεί πίσω από τα κάγκελα", προειδοποίησε.