Φόβοι αναζωπύρωσης στην Ουκρανία

Φόβοι αναζωπύρωσης στην Ουκρανία

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο να κλιμακωθούν εκ νέου οι συγκρούσεις μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και των ρωσόφωνων αυτονομιστών πλανιέται πάνω από την Ανατολική Ουκρανία, ύστερα από τις αμφισβητούμενες εκλογές της περασμένης Κυριακής στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ.

Κάνοντας λόγο για «ψευδοεκλογές, υπό τον εκβιασμό των τανκς και των πολυβόλων», ο πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο συνεκάλεσε χθες το εθνικό συμβούλιο ασφαλείας προκειμένου να επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική του για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ο Ουκρανός πρόεδρος υποστήριξε ότι οι «παράνομες» εκλογές υπονομεύουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που είχε επιτευχθεί στις 5 Σεπτεμβρίου στο Μινσκ της Λευκορωσίας και εισηγήθηκε την ακύρωση του νόμου που κατοχύρωνε ειδικό καθεστώς αυτοδιοίκησης στις δύο ανατολικές περιφέρειες. Η ψήφιση του εν λόγω νόμου από το ουκρανικό Κοινοβούλιο συνιστούσε μια από τις κυριότερες παραχωρήσεις του Κιέβου για την κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο, ο κυβερνητικός σχεδιασμός προέβλεπε τοπικές εκλογές υπό τον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης, προοπτική την οποία τίναξε στον αέρα η μονομερής διεξαγωγή εκλογών από τους ηγέτες των ρωσόφωνων ανταρτών.

Στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, ο Ποροσένκο διέταξε τους στρατηγούς του να στείλουν στρατιωτικές ενισχύσεις στο Χάρκοβο, τη Μαριούπολη και άλλες πόλεις της Ανατολικής Ουκρανίας, ενόψει πιθανής επίθεσης των αυτονομιστών. Προσέθεσε ωστόσο ότι «η Ουκρανία παραμένει σταθερός υποστηρικτής του ειρηνευτικού σχεδίου», διαμηνύοντας ότι δεν θέτει υπό αμφισβήτηση, τουλάχιστον για την ώρα, τη συμφωνία του Μινσκ.

Τελετές ορκωμοσίας

Στο Ντονέτσκ, ο πρόεδρος της αυτόκλητης «Λαϊκής Δημοκρατίας», Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο, ο οποίος εμφανίζεται να έχει επανεκλεγεί με ποσοστό 79% στις εκλογές της Κυριακής, ορκίστηκε, με το χέρι στη Βίβλο, «να υπηρετεί τον λαό», στη διάρκεια τελετής στο μεγαλύτερο θέατρο της βιομηχανικής μεγαλούπολης. Ο 38χρονος πρώην ηλεκτρολόγος δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να συζητήσει με τον πρόεδρο Ποροσένκο «σε ισότιμη βάση», προσθέτοντας ότι όποιοι νόμοι επιβάλλονται «μονομερώς» από το Κίεβο και δεν βρίσκουν σύμφωνο το Ντονέτσκ δεν θα εφαρμόζονται στην περιοχή του. Στην τελετή ορκωμοσίας του Ζαχαρτσένκο παρίσταντο εκπρόσωποι από το ρωσικό Κοινοβούλιο και από την Αμπχαζία. Σε ανάλογη τελετή ορκίστηκε πρόεδρος ο ηγέτης της «Λαϊκής Δημοκρατίας» του Λουγκάνσκ, Ιγκόρ Πλοτνίτσκι.

Με δηλώσεις του από τη Βιέννη, ο γ. γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν χαρακτήρισε «ατυχείς και μη παραγωγικές» τις «εντός εισαγωγικών εκλογές» της περασμένης Κυριακής στις δύο περιοχές. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι ισχυρότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης καυτηρίασαν την αναγνώριση των εν λόγω εκλογών από το Κρεμλίνο, απειλώντας τη Ρωσία με νέες κυρώσεις. Μιλώντας στον Guardian, η νέα υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι προειδοποίησε ότι «θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο» να αναλάβει η Ενωση νέα διαμεσολάβηση για την ειρηνική επίλυση της ουκρανικής κρίσης αν καταρρεύσει η συμφωνία του Μινσκ. Τέλος, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε χθες το βράδυ ότι ρωσικά στρατεύματα κινούνται προς τα σύνορα με την Ουκρανία και ότι η Μόσχα εξακολουθεί να υποστηρίζει τους αυτονομιστές τροφοδοτώντας τους με όπλα και στέλνοντας άνδρες των ειδικών της δυνάμεων στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή