Δεύτερη φονική επίθεση Παλαιστινίου στην Ιερουσαλήμ

Δεύτερη φονική επίθεση Παλαιστινίου στην Ιερουσαλήμ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο θάνατος δύο ανθρώπων -ενός Ισραηλινού αστυνομικού και ενός Παλαιστινίου- και οι βίαιες συγκρούσεις στο ιερό τέμενος του Αλ Ακσά, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ενισχύουν τους φόβους για μια τρίτη παλαιστινιακή Ιντιφάντα (εξέγερση), ρίχνοντας λάδι στη φωτιά των καθημερινών ταραχών που κλιμακώνονται εδώ και εβδομάδες.

Ενας Παλαιστίνιος οδήγησε το ημιφορτηγό του πάνω σε ομάδα αστυνομικών, κοντά στα γραφεία της υπηρεσίας τους, για να προσκρούσει στη συνέχεια σε πεζούς, οι οποίοι περίμεναν σε στάση του τραμ. Αιμόφυρτος, ο Παλαιστίνιος οδηγός βγήκε από το αυτοκίνητό του και άρχισε να χτυπά όποιους έβρισκε μπροστά του με έναν σιδερένιο λοστό, προτού τραυματισθεί θανάσιμα από πυροβολισμούς αστυνομικών που έσπευσαν επιτόπου. Οι διωκτικές αρχές της Ιερουσαλήμ ανακοίνωσαν ότι ο δράστης ονομαζόταν Ιμπραχίμ Ακάρι και προερχόταν από τον προσφυγικό καταυλισμό Σουαφάτ. Ενας Ισραηλινός της στρατιωτικής αστυνομίας συνόρων έχασε τη ζωή του, ενώ δύο εκ των 12 τραυματισθέντων νοσηλεύονταν μέχρι χθες το βράδυ σε κρίσιμη κατάσταση.

Ηταν η δεύτερη φονική επίθεση Παλαιστίνιων οδηγών στην κατεχόμενη από τους Ισραηλινούς Ανατολική Ιερουσαλήμ μέσα σε δύο εβδομάδες, σε ένα σκηνικό πυράκτωσης των εντάσεων λόγω των νέων ισραηλινών εποικισμών στην περιοχή και της αμφισβήτησης του καθεστώτος στο τέμενος Αλ Ακσά, τον τρίτο ιερότερο χώρο θρησκευτικής λατρείας όλων των μουσουλμάνων, από σκληροπυρηνικούς κύκλους του Ισραήλ. Τη χθεσινή φονική επίθεση χαιρέτισε η ισλαμική οργάνωση Χαμάς, η οποία ανέλαβε και την ευθύνη για την «ηρωική επιχείρηση».

Η ένταση είχε αρχίσει να κλιμακώνεται από χθες το πρωί στην Aνατολική Ιερουσαλήμ, αρκετές ώρες προτού εκδηλωθεί η φονική επίθεση. Νεαροί Παλαιστίνιοι συγκρούονταν βίαια με Ισραηλινούς αστυνομικούς γύρω από την Πλατεία των Τεμενών, στην Παλαιά Πόλη, προσπαθώντας να εμποδίσουν την επίσκεψη Εβραίων εξτρεμιστών. Ενα ανάλογο περιστατικό, στην ίδια περιοχή, με πρωταγωνιστή τον πρώην πρωθυπουργό του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν, είχε πυροδοτήσει τη δεύτερη Ιντιφάντα, τον Σεπτέμβριο του 2000.

Τα χθεσινά επεισόδια πήραν πιο ανησυχητική και δυνάμει εκρηκτική διάσταση όταν οι Ισραηλινοί αστυνομικοί εισχώρησαν στο συγκρότημα του τεμένους Αλ Ακσά και ανάγκασαν τους νεαρούς Παλαιστινίους, που τους πετούσαν πέτρες και εμπρηστικές βόμβες μολότοφ, να αναζητήσουν καταφύγιο στο εσωτερικό του τζαμιού. Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου διέκρινε Ισραηλινούς αστυνομικούς στην οροφή του ιερού τεμένους.

Η αμφισβήτηση του καθεστώτος των ιερών χώρων από την πλευρά του Ισραήλ προκάλεσε έντονη αντίδραση από την Ιορδανία, τη χώρα που έχει την πρώτη ευθύνη για τη διοίκηση του συγκροτήματος. Η κυβέρνηση της Ιορδανίας ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ για πρώτη φορά από την υπογραφή συνθήκης ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών, το 1994, «σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άνευ προηγουμένου κλιμάκωση των ισραηλινών προκλήσεων» στην Πλατεία των Τεμενών.

Οι ταραχές επεκτάθηκαν χθες και στα σοκάκια της Παλαιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ, όπου συγκεντρώθηκε μεγάλο πλήθος οργισμένων Παλαιστινίων. Η ισραηλινή αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, χειροβομβίδων κρότου – λάμψης και σφαιρών με περίβλημα καουτσούκ για να διαλύσει τους διαδηλωτές. Οπως ανακοίνωσε η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος, 39 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων 11 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή