Απεργία μηχανοδηγών παραλύει τη Γερμανία

Απεργία μηχανοδηγών παραλύει τη Γερμανία

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Μετά μια δεκαετία συγκράτησης μισθών και επιδείνωσης των εργασιακών συνθηκών, οι Γερμανοί μηχανοδηγοί προχώρησαν από χθες σε τετραήμερη απεργία που παρέλυσε τη μεταφορά εμπορευμάτων απαραίτητων για τη γερμανική βιομηχανία, επιβατών σε μεγάλες αποστάσεις και επιβατών στο σύστημα προαστιακού S-Bahn του Βερολίνου και άλλων πόλεων.

Το μαχητικό συνδικάτο των μηχανοδηγών GDL διεκδικεί αυξήσεις της τάξης του 5% και μείωση των ωρών εργασίας, στην πέμπτη και μεγαλύτερη κινητοποίηση από τον Σεπτέμβριο. Η εταιρεία των γερμανικών σιδηροδρόμων Deutsche Bahn ανακοίνωσε ότι η απεργία έχει προξενήσει «τεράστια προβλήματα», αλλά ότι στόχος της είναι να διασφαλίσει ότι ένα στα τρία τρένα ιντερσίτι θα συνεχίσει να κινείται παρά την απεργία. Ο στόχος αυτός επετεύχθη στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, όχι όμως και στα κρατίδια της πρώην ανατολικής Γερμανίας, όπου πραγματοποιήθηκε μόλις το 20% των δρομολογίων.

Η Deutsche Bahn προσέφυγε χθες «με βαριά καρδιά», όπως ανακοίνωσε, στο δικαστήριο της Φρανκφούρτης, ζητώντας να κριθεί η απεργία καταχρηστική, αλλά οι πιθανότητες να δικαιωθεί ήταν μικρές, δεδομένου ότι τα δικαστήρια αποφασίζουν συνήθως υπέρ της συνέχισης των απεργιών. Η απεργία συμπίπτει με τους εορτασμούς για τα 25 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου.

Το συνδικάτο των μηχανοδηγών υποστηρίζει ότι οι εργασιακές συνθήκες επιδεινώνονται και οι μισθοί κρατούνται σε χαμηλά επίπεδα παρά τις νυχτερινές βάρδιες και τις αυξημένες ευθύνες του επαγγέλματος, προκειμένου να υπάρξουν περιθώρια επικερδούς ιδιωτικοποίησης της Deutche Bahn. Τα γερμανικά ΜΜΕ τάσσονται στην πλειοψηφία τους κατά της απεργίας, ενώ διαφορετική είναι η προσέγγιση εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων, που χαρακτήρισε χιουμοριστικά τον επικεφαλής του συνδικάτου των μηχανοδηγών «υπάλληλο του μήνα».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή