Ενισχύονται οι αυτονομιστές στην Ουκρανία με ρωσικά όπλα

Ενισχύονται οι αυτονομιστές στην Ουκρανία με ρωσικά όπλα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενισχύονται οι φόβοι για κλιμάκωση των εχθροπραξιών στην Ανατολική Ουκρανία, μία εβδομάδα μετά τις εκλογές που οργάνωσαν, αψηφώντας την κυβέρνηση του Κιέβου, οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές στις παραμεθόριες περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Αντρέι Λισένκο δήλωσε χθες ότι 32 άρματα μάχης, 16 μονάδες πυροβολικού και 30 φορτηγά που μετέφεραν στρατιώτες πέρασαν κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο τα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία στην περιοχή του Λουγκάνσκ, προς ενίσχυση των αυτονομιστών. Ο Ουκρανός αξιωματούχος δεν προσκόμισε αποδεικτικά στοιχεία των καταγγελιών του, οι οποίες δεν είχαν επιβεβαιωθεί μέχρι χθες το βράδυ από ανεξάρτητες πηγές.

Νωρίτερα, ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ, είχε διαβεβαιώσει ότι η Ρωσία παραμένει δεσμευμένη από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των ρωσόφωνων αυτονομιστών και των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, η οποία επετεύχθη στο Μινσκ στις 5 Σεπτεμβρίου. Απαντώντας στις κατηγορίες περί υποδαύλισης, από ρωσικής πλευράς, των αποσχιστικών τάσεων στην Ουκρανία, ο Γιούρι Ουσάκοφ τόνισε ότι η Μόσχα χρησιμοποίησε σκόπιμα την έκφραση περί «σεβασμού» και όχι «αναγνώρισης» του αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ.

Αμέσως μετά το δημοψήφισμα των αυτονομιστών, ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο διέταξε την αποστολή στρατιωτικών ενισχύσεων στα αστικά κέντρα της Ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις, ιδιαίτερα στη μεγαλούπολη του Χάρκοβο και στο λιμάνι της Μαριούπολης. Δεν είναι σαφές, ωστόσο, κατά πόσο ο Ποροσένκο θα δώσει το σύνθημα για μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις με στόχο την εκδίωξη των ανταρτών από το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται από μερίδα των πολιτικών του συμμάχων, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Αρσένι Γιάτσενιουκ.

Επί του παρόντος, εκείνο που φαίνεται να παγιώνεται είναι ο ντε φάκτο διαχωρισμός της Ουκρανίας κατά μήκος των άτυπων συνόρων της συμφωνίας του Μινσκ. Αμέσως μετά τις παράνομες, κατά το Κίεβο, εκλογές της περασμένης Κυριακής, οι κυβερνητικές δυνάμεις επέβαλαν υποχρεωτικό έλεγχο διαβατηρίων γύρω από τους θυλάκους των ανταρτών, ενώ η κυβέρνηση του Κιέβου διέκοψε την παροχή πιστώσεων στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, τα οποία λειτουργούν πλέον ως ντε φάκτο ρωσικά προτεκτοράτα. Οπως έγινε γνωστό χθες, ο Πούτιν θα έχει συνομιλίες για το ουκρανικό πρόβλημα με τους ηγέτες της Βρετανίας και της Γαλλίας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του G20, στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή