Επίδειξη ισχύος Ερντογάν με πολλούς αποδέκτες

Επίδειξη ισχύος Ερντογάν με πολλούς αποδέκτες

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To νέο προεδρικό σύμπλεγμα της Τουρκίας οικοδομήθηκε σε μια έκταση 200 στρεμμάτων που κάποτε ανήκε στον πατέρα της σύγχρονης Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Διαθέτει περίπου χίλια δωμάτια, ολόκληρο δίκτυο από υπόγειες σήραγγες και την τελευταία αντικατασκοπευτική τεχνολογία. Είναι μεγαλύτερο από τον Λευκό Οίκο, από το Κρεμλίνο και από το ανάκτορο του Μπάκιγχαμ. Λέγεται, δε, ότι κόστισε περί τα 350 εκατ. δολάρια. Επίσης, υπάρχει το ολοκαίνουργο προεδρικό αεροσκάφος (το οποίο κόστισε 200 εκατ. δολάρια) και βέβαια το νέο προεδρικό γραφείο σε μια ανακαινισμένη έπαυλη από την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, πάνω στον Βόσπορο. Ολα αυτά για να εξυπηρετήσουν τις υπέρμετρες φιλοδοξίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατέχει θέσεις εξουσίας για περισσότερο από μία δεκαετία. Πρόκειται για έναν ισλαμιστή πολιτικό που συχνά θεωρήθηκε πρότυπο για τον μουσουλμανικό κόσμο καθώς κατάφερε να συνταιριάξει την πίστη του με τη Δημοκρατία. Αλλά τούτες τις ημέρες ο Ερντογάν εμφανίζεται ως κάτι διαφορετικό, κάτι σαν τον Βλαντιμίρ Πούτιν: ασχέτως ποια θέση κατέχει, παραμένει ο εθνάρχης.

Στην Τουρκία, το προεδρικό αξίωμα είναι υποδεέστερο του πρωθυπουργικού. Ωστόσο, ο Ερντογάν που εξελέγη στην προεδρία τον Αύγουστο κατάφερε να απορροφήσει την εξουσία και τα προνόμια της πρωθυπουργικής θέσης. Οσο μεγαλύτερη ισχύ αποκτούσε τόσο πιο δύσκολες γίνονταν οι σχέσεις του με τις ΗΠΑ.

Ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποίησε τη διαμάχη του με την Ουάσιγκτον και τους πολιτικούς του αντιπάλους ως παράγοντα ενίσχυσης της εξουσίας. Κατάφερε να συσπειρώσει τη συντηρητική του εκλογική βάση σε ένα πρόγραμμα με έντονους θρησκευτικούς τόνους, συγκρούστηκε με τις ΗΠΑ στο θέμα της διαχείρισης του προβλήματος του «Ισλαμικού Κράτους» και κατήγγειλε τις ξένες παρεμβάσεις ως υπεύθυνες για τις διάφορες κρίσεις που κατά καιρούς αντιμετωπίζει. Ωστόσο, η εξουσία του Ερντογάν ενισχύθηκε καθώς πολλαπλασιάζονταν οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η Τουρκία. Πολλοί αναλυτές αμφισβητούν, πλέον, πόσο αξιόπιστος σύμμαχος είναι η Τουρκία, ενώ κάποιοι πρότειναν την αποπομπή της από το ΝΑΤΟ.

Το νέο ανάκτορο είναι ένα ισχυρό σύμβολο που χρησιμοποιούν οι επικριτές του Τούρκου προέδρου. Η κατασκευή, σε προστατευόμενη δασική έκταση, εξακολούθησε, παρά το πλήθος δικαστικών αποφάσεων που την έκριναν παράνομη. Ο Ερντογάν προκάλεσε τις Αρχές λέγοντας: «Αν έχετε το θάρρος, κοπιάστε να το κατεδαφίσετε». Δεν το έπραξαν, και ο Τούρκος πρόεδρος θα εγκατασταθεί σε αυτό μαζί με την οικογένειά του συντόμως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή