Παραμένουν οι επιφυλάξεις μεταξύ Πεκίνου και Τόκιο

Παραμένουν οι επιφυλάξεις μεταξύ Πεκίνου και Τόκιο

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Μια αδέξια χειραψία σηματοδότησε χθες την πρώτη συνάντηση μεταξύ του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε και του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Καθώς οι δύο άνδρες πλησίασαν ο ένας τον άλλον χθες στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού, για να σφίξουν τα χέρια, ο Αμπε προσπάθησε να πει κάτι στον Κινέζο ομόλογό του. Ο κ. Σι, όμως, δεν απήντησε, προτιμώντας να στρέψει το βλέμμα στους φακούς των φωτογράφων, εμφανώς αμήχανος.

Ευαίσθητα ζητήματα

Η φαινομενικά ασήμαντη αυτή στιγμή φανερώνει πόσο απομακρυσμένες παραμένουν οι δύο πλευρές. Παρά την αμηχανία τους, όμως, οι δύο ηγέτες είχαν συνάντηση μισής ώρας, στην οποία συζητήθηκαν ευαίσθητα διμερή ζητήματα, όπως η κυριότητα ακατοίκητων νησιών στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

«Εκτιμώ ότι οι γείτονές μας στην Ασία, αλλά και πολλές χώρες του κόσμου, ελπίζουν διακαώς ότι Ιαπωνία και Κίνα θα συνομιλήσουν. Εκπληρώσαμε επιτέλους τις προσδοκίες τους αυτές, για να πραγματοποιήσουμε ένα πρώτο βήμα με στόχο τη βελτίωση των μεταξύ μας σχέσεων», είπε ο πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Κινέζο πρόεδρο Σι.

Παραβιάζοντας το πρωτόκολλο, ο Κινέζος πρόεδρος «έστησε» τον κ. Αμπε για λίγα λεπτά στη συνάντηση που είχαν χθες, αντί να περιμένει να τον υποδεχθεί, όπως έκανε με την πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκέουν Χιέ. Την ίδια ώρα, το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα υπογράμμιζε στη χθεσινή του ανταπόκριση ότι τη συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο Σι ζήτησε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός.

Η σχεδόν αγενής αυτή στάση του Πεκίνου απέναντι στον Ιάπωνα προσκεκλημένο του προέδρου Σι αποτελεί πολιτική επιλογή του Πεκίνου, σχεδιασμένη έτσι ώστε ο πρόεδρος Σι να μην εμφανισθεί υποχωρητικός και συμβιβαστικός απέναντι στο Τόκιο στα μάτια των Κινέζων. Η Κίνα απαιτεί από το Τόκιο την έκφραση ειλικρινούς συγγνώμης για τα έκτροπα του ιαπωνικού αυτοκρατορικού στρατού στη χώρα τις δεκαετίες του 1930 και του ’40.

Επίσκεψη που ενόχλησε

Ο πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε, του οποίου οι εθνικιστικές θέσεις είναι γνωστές, είχε εξοργίσει πέρυσι το Πεκίνο, επιλέγοντας να επισκεφθεί το τέμενος Γιασουκούνι στο Τόκιο. Το τέμενος είναι αφιερωμένο στους Ιάπωνες πεσόντες στους πολέμους, περιλαμβάνοντας σε αυτούς τους εκτελεσθέντες από τους συμμάχους Ιάπωνες εγκληματίες πολέμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή