ΚΟΣΜΟΣ

Σφοδροί βομβαρδισμοί στο Ντονέτσκ

sfodroi-vomvardismoi-sto-ntonetsk-2053830

Σφοδροί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν και πάλι σήμερα γύρω από το Ντονέτσκ, το προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία. Περισσότερα από δώδεκα όλμοι ακούστηκαν να εκρήγνυνται στο κέντρο της πόλης, αν και δεν είναι ξεκάθαρο ποιος τους έριξε ή ποιος ήταν ο στόχος τους.

Από την πλευρά του ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη επεσήμανε σήμερα ότι αυξάνεται ο κίνδυνος κλιμάκωσης της έντασης στην ανατολική Ουκρανία, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της αποστολής παρατηρητών του Οργανισμού στη χώρα. «Το επίπεδο της βίας στην ανατολική Ουκρανία καθώς και ο κίνδυνος μιας κλιμάκωσης παραμένουν υψηλά και εξακολουθούν να αυξάνονται», δήλωσε ο Μάικλ Μποτσιούρκιβ, την ώρα που η Ρωσία κατηγορείται ότι έστειλε άρματα μάχης και βαρύ πυροβολικό στην περιοχή.

 «Τα πυρά δεν έχουν σταματήσει, περισσότερους από δύο μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας του Μινσκ», της βάσης για την εκεχειρία που τέθηκε σε εφαρμογή στις 5 Σεπτεμβρίου, όμως στην ουσία παραβιάζεται καθημερινά, πρόσθεσε ο ίδιος. Στο μεταξύ, το Κίεβο κατηγόρησε τους ξένους παρατηρητές ότι αποκαλύπτουν στρατιωτικά μυστικά σε Ρώσους αξιωματικούς. «Η Ουκρανία ανησυχεί για τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες μεμονωμένα μέλη της αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην περιοχή Ντονμπάς αποκάλυψαν πληροφορίες για τη θέση μονάδων του ουκρανικού στρατού», δήλωσε ο Αντρίι Λισένκο, εκπρόσωπος του ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

 Ο Λισένκο σχολίαζε τις κατηγορίες που εκτόξευσε εναντίον παρατηρητών του ΟΑΣΕ ένας σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, τις οποίες μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης. Ο σύμβουλος, ο Βασίλι Μπούντικ, δήλωσε χθες Δευτέρα σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι παρατηρητές του ΟΑΣΕ έδωσαν ευαίσθητες πληροφορίες σε Ρώσους αξιωματικούς. Για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του ο Μπούντικ αναφέρθηκε στην τελευταία έκθεση του ΟΑΣΕ, στην οποία αναφέρεται ότι οι παρατηρητές ενημέρωσαν την Κυριακή μέλη μιας κοινής ρωσο-ουκρανικής επιτροπής για την ύπαρξη βαρέων όπλων και αρμάτων μάχης στην περιοχή Καρλίβκα, ένα χωριό το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ουκρανικού στρατού και είναι έξω από το Ντονέτσκ.

 Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι ένας Γεωργιανός παρατηρητής του ΟΑΣΕ του είπε ότι έως και το 80% του προσωπικού της αποστολής του Οργανισμού στη Μαριούπολη είναι Ρώσοι, πολλοί εκ των οποίων πρώην μέλη των μυστικών υπηρεσιών. Οι επικρίσεις αυτές γίνονται αφού ο ΟΑΣΕ έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα στη δημοσιότητα μια έκθεση για τον βομβαρδισμό ενός σχολείου στο Ντονέτσκ, κατά τον οποίο σκοτώθηκαν δύο έφηβοι. Η έκθεση δεν επέρριπτε την ευθύνη σε καμία από τις δύο πλευρές, όμως επεσήμανε ότι τα πυρά προήλθαν από τα βορειοδυτικά, την περιοχή όπου βρίσκονται τα ουκρανικά στρατεύματα.

 Και οι αυτονομιστές αντάρτες επέκριναν την αποστολή του Οργανισμού, αφού έδωσε στη δημοσιότητα εκθέσεις, στις οποίες αναφέρει ότι στρατιωτικές οχηματοπομπές κινούνται δυτικά προς τις περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο των φιλορώσων.

Μέρκελ: Δεν σχεδιάζονται νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εξετάζει προς το παρόν το ενδεχόμενο να επιβάλει νέες οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, την ώρα που η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία επιδεινώνεται μετά τη διεξαγωγή εκλογών από τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.

«Δεν σχεδιάζονται περαιτέρω οικονομικές κυρώσεις», υπογράμμισε η Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί ότι θα τηρηθεί πραγματικά η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία ενόψει του χειμώνα. Παρόλα αυτά η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε την πρόθεσή της να διευρυνθεί ο κατάλογος των φιλορώσων Ουκρανών στους οποίους θα επιβληθούν κυρώσεις από την ΕΕ, και κυρίως απαγόρευση εισόδου στην Ένωση, ώστε να περιληφθούν σε αυτόν οι νέοι ηγέτες των αυτονομιστών.

 Όμως «πέραν τούτου, προς το παρόν δεν προβλέπονται άλλες οικονομικές κυρώσεις. Επικεντρωνόμαστε στον χειμώνα και την ανθρωπιστική κατάσταση εκεί και το πώς θα πετύχουμε πραγματική εκεχειρία».

Η Μέρκελ επεσήμανε ότι «σημαντικές πλευρές» της συμφωνίας εκεχειρίας δεν έχουν εφαρμοστεί. «Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με την κατάσταση της συμφωνίας του Μινσκ, διότι μεγάλα μέρη της δεν εφαρμόζονται», είπε χαρακτηριστικά. Εξάλλου η Μέρκελ σημείωσε ότι θα συνομιλήσει με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο και τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν