Απόφαση-σταθμός για τα επιδόματα σε άλλη χώρα

Απόφαση-σταθμός για τα επιδόματα σε άλλη χώρα

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε χθες ότι η Γερμανία δικαιούται να στερήσει το επίδομα διαβίωσης από μετανάστρια η οποία δεν προσπάθησε ποτέ να αναζητήσει εργασία στη Γερμανία. Η απόφαση αποδυναμώνει την προσπάθεια του Βρετανού πρωθυπουργού Κάμερον να αλλάξει την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αφού δείχνει ότι με το ισχύον νομικό πλαίσιο μπορούν να αποτραπούν οι όποιες καταχρήσεις.

Η Ρουμάνα Ελιζαμπέτα Ντάνου ζει στο σπίτι της αδελφής της στη Λειψία από το 2010, μαζί με τον 4χρονο γιο της. Υστερα από κάποια χρόνια στη διάρκεια των οποίων η Ντάνου δεν είχε μάθει γερμανικά και δεν είχε αποδείξεις ότι αναζήτησε εργασία, το ταμείο ανεργίας τής έκοψε το επίδομα διαβίωσης, που είναι γνωστό ως Hartz IV. Η Ντάνου προσέφυγε στα τοπικά δικαστήρια, τα οποία ζήτησαν γνωμοδότηση από το δικαστήριο των ευρωπαϊκών κοινοτήτων.

Το δικαστήριο επισήμανε ότι οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί «αποτρέπουν τους οικονομικά ανενεργούς πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το να χρησιμοποιούν το κοινωνικό κράτος των χωρών που τους φιλοξενούν για να χρηματοδοτήσουν την επιβίωσή τους».

«Το μήνυμα της απόφασης είναι πολύ ισχυρό, διότι τονίζει ότι τα κράτη-μέλη έχουν πολλές εναλλακτικές και νομικά εργαλεία στη διάθεσή τους προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δεν γίνεται κατάχρηση του κοινωνικού κράτους, χωρίς να αμφισβητείται η ελεύθερη μετακίνηση, που αποτελεί βασική αρχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στέλνει σαφές μήνυμα στα κράτη-μέλη και ιδιαίτερα στον πρωθυπουργό της Βρετανίας», δήλωσε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ.

Ο υπουργός Εργασίας και Συντάξεων της Βρετανίας, Ιαν Ντάνκαν Σμιθ, άντλησε το ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα. «Το γεγονός ότι η απόφαση των γερμανικών αρχών αμφισβητήθηκε κατ’ αυτόν τον τρόπο (σ.σ. με την προσφυγή στο Ευρωδικαστήριο) είναι μία ακόμη απόδειξη ότι η Ε.Ε. χρειάζεται ένα πολύ πιο σαφές νομικό πλαίσιο, που να διασαφηνίζει τις αρχικές συνθήκες και να επιτρέπει στα κράτη-μέλη να διατηρούν τον έλεγχο του κοινωνικού κράτου τους», δήλωσε ο Ντάνκαν Σμιθ, ο οποίος χαρακτήρισε τη δικαστική απόφαση «εξαιρετική». Ο Βρετανός υπουργός υποστήριξε πως επιβεβαιώθηκε η βρετανική θέση, σύμφωνα με την οποία «η ελεύθερη μετακίνηση δεν είναι απόλυτο δικαίωμα».

Μετά το βαρύ πλήγμα για τα δημόσια οικονομικά της Βρετανίας από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, η χώρα εφαρμόζει πολυετές πρόγραμμα λιτότητας, που έχει οδηγήσει σε βαθιές περικοπές παροχών και επιδομάτων.

Ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον έχει εντείνει τις επιθέσεις εναντίον του «επιδοματικού τουρισμού», δηλαδή της παράτυπης άντλησης επιδομάτων από μετανάστες, χρησιμοποιώντας τους ως αποδιοπομπαίους τράγους για τη χρόνια υποχρηματοδότηση του βρετανικού συστήματος πρόνοιας.

Οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι δίνει υπερβολική έμφαση σε ένα περιθωριακό ζήτημα προκειμένου να σταματήσει τη διαρροή ψηφοφόρων από τους Συντηρητικούς προς το κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UΚΙΡ).

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν αμφίρροπα αποτελέσματα ενόψει των εκλογών αυτών, με το UKIP να ενισχύεται απειλώντας να στερήσει από τον Κάμερον την πρωθυπουργία, προς όφελος των Εργατικών.

Το ζήτημα της μετανάστευσης από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία ανέδειξε στην προεκλογική του εκστρατεία για τις περιφερειακές εκλογές της Βαυαρίας και ο πρωθυπουργός του γερμανικού κρατιδίου, Χορστ Ζεχόφερ.

Μετά την εκστρατεία, που είχε σύνθημα «Οποιος εξαπατά φεύγει», η γερμανική κυβέρνηση κατήρτησε νομοθεσία που απαγορεύει την είσοδο στη Γερμανία για πέντε χρόνια σε όσους δίνουν πλαστά στοιχεία για την απόκτηση άδειας παραμονής και ορίζει ότι μπορεί να αφαιρεθεί η άδεια παραμονής μεταναστών από την Ε.Ε. που δεν έχουν βρει δουλειά εντός των πρώτων έξι μηνών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή