Ραχόι: «Απόλυτη χρεοκοπία» των αυτονομιστών

Ραχόι: «Απόλυτη χρεοκοπία» των αυτονομιστών

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το γεγονός ότι 2,32 εκατομμύρια Καταλανοί πολίτες ψήφισαν την περασμένη Κυριακή υπέρ της απόσχισης της περιοχής τους από το ισπανικό βασίλειο δεν αποτελεί λόγο για να παρουσιάσει η κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης οποιαδήποτε καινούργια ιδέα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Αυτό προκύπτει από τη συνέντευξη Τύπου την οποία παρεχώρησε χθες ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του μετά το άτυπο δημοψήφισμα -ή «διαβούλευση πολιτών», όπως το είχε ονομάσει η Βαρκελώνη- που οργάνωσε η τοπική κυβέρνηση της Καταλωνίας.

«Δεν ήταν μια δημοκρατική ψηφοφορία, αλλά μια πράξη πολιτικής προπαγάνδας», δήλωσε ο συντηρητικός πρωθυπουργός, επιμένοντας ότι επρόκειτο για «παράνομη» διαδικασία, καθώς το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας είχε απαγορεύσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος χωρίς την έγκριση της κεντρικής κυβέρνησης. Επιπροσθέτως, ο Ισπανός πρωθυπουργός έκανε λόγο για «απόλυτη χρεοκοπία» των αυτονομιστών, επικαλούμενος το γεγονός ότι προσήλθαν στις κάλπες «μόνο» 2,32 εκατ. άνθρωποι, σε σύνολο περίπου 6,5 εκατ. που είχαν δικαίωμα ψήφου. Το σύνολο, σχεδόν, των πολιτικών αναλυτών εκτιμά ότι η τοπική κυβέρνηση της Καταλωνίας υπό τον Αρτούρ Μας βγήκε ενισχυμένη από τη σχετική επιτυχία του άτυπου δημοψηφίσματος, κατά το οποίο το 80% των ψηφισάντων τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ανεξάρτητου κράτους. Σε κάθε περίπτωση, ο ισχυρισμός του Ραχόι περί «απόλυτης αποτυχίας» των αυτονομιστών έρχεται να δικαιολογήσει την επιλογή του να μη μετακινηθεί ούτε ένα χιλιοστό από τις θέσεις του και να μη προσφέρει κάποιο πεδίο συμβιβασμού στη Βαρκελώνη, με κίνδυνο να φουντώσει ακόμη περισσότερο τις αποσχιστικές διαθέσεις, όπως έγραφε χθες η ισπανική εφημερίδα El Pais.

Την επομένη της «διαβούλευσης πολιτών», ο Αρτούρ Μας είχε προτείνει στον Ραχόι την έναρξη «διαλόγου διαρκείας» με αντικείμενο την αναθεώρηση του οικονομικού και διοικητικού στάτους της Καταλωνίας και τελικό στόχο τη διεξαγωγή κανονικού δημοψηφίσματος, στο πρότυπο της Σκωτίας, με το ερώτημα της αυτοδιάθεσης. Η χθεσινή απάντηση του Ραχόι ήταν κατηγορηματική: «Δεν πρόκειται να ανοίξω διάλογο με αντικείμενο την εθνική κυριαρχία», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός. Υπέδειξε δε στον Αρτούρ Μας ως μοναδική νόμιμη οδό -για τις όποιες διεκδικήσεις του- το άνοιγμα της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος, από την οποία απέκλεισε εκ των προτέρων, ωστόσο, κάθε σκέψη για αυτοδιάθεση των περιοχών. «Εγώ και το κόμμα μου θα αντιταχθούμε σε οποιαδήποτε συνταγματική αναθεώρηση που θα περιέχει την αυτοδιάθεση και, επομένως, διαλύει την εθνική συνοχή», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στον ισπανικό Τύπο κυκλοφόρησαν χθες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η γενική εισαγγελία ετοιμάζεται να ασκήσει δικαστική δίωξη εναντίον του Αρτούρ Μας για «ανυπακοή» και «ανεντιμότητα», λόγω των συνθηκών διεξαγωγής του άτυπου δημοψηφίσματος. Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Μαριάνο Ραχόι απέφυγε να τοποθετηθεί επί του θέματος επικαλούμενος την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Την ίδια ώρα, από το βήμα του τοπικού Κοινοβουλίου της Καταλωνίας, ο Αρτούρ Μας προειδοποιούσε ότι οποιαδήποτε δίωξη εναντίον του ιδίου ή συνεργατών του θα αποτελούσε βαρύ πλήγμα για τη διεθνή εικόνα της Ισπανίας. «Φαντάζεστε την εικόνα που θα έδινε στον κόσμο η δίωξη μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης με την κατηγορία ότι… έστησε κάλπες;», διερωτήθηκε ο Καταλανός πολιτικός, για να προσθέσει: «Θέλουν να μας εκφοβίσουν, αλλά εμείς δεν τρομοκρατούμαστε».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή