Ανω των 100 δισ. δολ. το κλείσιμο πυρηνικών εργοστασίων

Ανω των 100 δισ. δολ. το κλείσιμο πυρηνικών εργοστασίων

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα 100 δισ. δολάρια ενδέχεται να υπερβεί μέσα στα επόμενα 25 χρόνια το κόστος για να κλείσουν ή να καθαριστούν οι παλιοί πυρηνικοί αντιδραστήρες. Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε χθες η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) αναφερόμενη στους σχεδόν 200 παλιούς αντιδραστήρες που πρέπει να κλείσουν έως το 2040. Σύμφωνα δε με το Ενεργειακό Ινστιτούτο στο University College London, στους υπολογισμούς της η ΙΕΑ δεν έχει συμπεριλάβει παρά μόνον το κόστος της διάλυσης των αντιδραστήρων, ενώ δεν προβλέπει το κόστος μιας μόνιμης διάθεσης των πυρηνικών αποβλήτων.

Εκθέτοντας το θέμα, ο Φατίχ Μπιρόλ, επικεφαλής οικονομολόγος της ΙΕΑ, εξέφρασε ανησυχία για «τις σημαντικές αβεβαιότητες» που αφορούν το κόστος διάλυσης των πυρηνικών αντιδραστήρων. Μιλώντας επί του θέματος στους Financial Times, υπογράμμισε πως η ανησυχία απορρέει από το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις έχουν περιορισμένη εμπειρία από ανάλογες κινήσεις. Οπως τόνισε, μέσα στα τελευταία 40 χρόνια έχουν κλείσει και διαλυθεί μόλις 10 πυρηνικοί αντιδραστήρες. Πρόσθεσε μάλιστα πως έχουν παρέλθει περίπου 60 χρόνια από τότε που άρχισε να λειτουργεί ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας και καμία χώρα δεν έχει ακόμη δημιουργήσει μια μόνιμη εγκατάσταση για πυρηνικά απόβλητα. Γι’ αυτό και οι κυβερνήσεις έχουν επανειλημμένως επικριθεί για το γεγονός ότι υποβαθμίζουν το κόστος συντήρησης ενός αντιδραστήρα καθώς λόγοι ασφαλείας υπαγορεύουν τη διάλυσή τους και την εξονυχιστική εκκαθάριση της περιοχής.

Οι επισημάνσεις της ΙΕΑ θέτουν θέμα για την οικονομική διάσταση της πυρηνικής ενέργειας σε μια στιγμή που χώρες όπως η Κίνα και η Βρετανία προωθούν φιλόδοξα προγράμματα πυρηνικών αντιδραστήρων. Πολλές χώρες αντιμετωπίζουν την πυρηνική ενέργεια ως αποτελεσματική μέθοδο για να μειώσουν τις εκπομπές καυσαερίων αλλά και την εξάρτησή τους από τις δαπανηρές εισαγωγές. Το θέμα άπτεται, άλλωστε, του ακανθώδους ζητήματος της ασφάλειας αλλά και της διάθεσης των πυρηνικών αποβλήτων. Σύμφωνα με την ΙΕΑ, ο όγκος των πυρηνικών αποβλήτων θα διπλασιαστεί και μέχρι το 2040 θα υπερβεί τις 700.000 τόνους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή