Διαβεβαιώσεις διατήρησης της εκεχειρίας στην Ουκρανία

Διαβεβαιώσεις διατήρησης της εκεχειρίας στην Ουκρανία

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόσχα και Κίεβο διεμήνυσαν χθες ότι θα πράξουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μην καταρρεύσει ολοκληρωτικά η εύθραυστη εκεχειρία στην Ανατολική Ουκρανία, συνεχίζοντας ωστόσο τις αλληλοκατηγορίες για τη σωρεία παραβιάσεων της σχετικής συμφωνίας, που επετεύχθη στις 5 Σεπτεμβρίου στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

«Δεν υπάρχει καμία πρόθεση από την πλευρά μας να εγκαταλείψουμε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, παρ’ όλες τις προσπάθειες της ρωσικής πλευράς να την υπονομεύσει», δήλωσε στο Κίεβο ο εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Αντρέι Λισένκο. Ο Ουκρανός αξιωματούχος προσέθεσε ότι δυνάμεις των ανταρτών πλησίαζαν τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των δύο στρατοπέδων, που χάραξε η συμφωνία για εκεχειρία.

Μία ημέρα νωρίτερα, τόσο η ουκρανική κυβέρνηση όσο και το ΝΑΤΟ κατήγγειλαν τη μεταφορά ρωσικών στρατιωτικών ενισχύσεων στους αυτονομιστές του Ντονέτσκ, με τη διέλευση αρμάτων μάχης, μονάδων πυροβολικού, αντιαρματικών πυραύλων και μονάδων πεζικού.

Το Κρεμλίνο επέμεινε, από την πλευρά του, ότι οι καταγγελίες αποτελούν προϊόντα αστήρικτης αντιρωσικής προπαγάνδας. «Σας δηλώνω με τον πιο επίσημο τρόπο ότι δεν υπάρχουν ρωσικές στρατιωτικές μονάδες, ούτε σημειώνονται στρατιωτικές κινήσεις από την πλευρά μας στα ουκρανορωσικά σύνορα, στη Νοτιοανατολική Ουκρανία και τίποτα τέτοιο δεν σημειώθηκε στο παρελθόν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, Αλεξάντερ Λουκασέβιτς. Ο Ρώσος αξιωματούχος τόνισε ότι η χώρα του παραμένει απολύτως δεσμευμένη στη συμφωνία του Μινσκ, η οποία «αποτελεί τη βάση για τη διευθέτηση της κρίσης» και κατηγόρησε την κυβέρνηση του Κιέβου ότι ετοιμάζεται για επιθετικές ενέργειες μεγάλης κλίμακας στην Ανατολική Ουκρανία. Τέλος, διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα θα πράξει το παν για να αποτρέψει την περαιτέρω κλιμάκωση των εχθροπραξιών και κάλεσε το Κίεβο να κινηθεί αναλόγως.

Την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία εξέφρασε ο βοηθός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Γενς Αντερς Τόιμπεργκ-Φράντζεν, κατά την άκαρπη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη. Ο αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού περιέγραψε τρία πιθανά σενάρια: την κλιμάκωση των συγκρούσεων σε ανοιχτό πόλεμο, την παράταση επί μήνες της σημερινής κατάστασης (αψιμαχίες που διακόπτονται από σύντομα διαλείμματα έντονων εχθροπραξιών) και τη διολίσθηση προς μια «παγωμένη σύγκρουση», που θα παρατείνει τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων για δεκαετίες. Στη διάρκεια της συνεδρίασης, η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «μιλάει για ειρήνη και πυροδοτεί τον πόλεμο», ενώ ο Ρώσος ομόλογός της Αλεξάντερ Πάνκιν έκανε λόγο για «προπαγανδιστική εκστρατεία» του ΝΑΤΟ.

Ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να δεχθεί έντονες πιέσεις από τους ηγέτες της Δύσης για το ουκρανικό στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του G20, που αρχίζει αύριο στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας. Την ερχόμενη Τρίτη, οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Γερμανίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, θα αναζητήσουν δρόμους υπέρβασης της κρίσης κατά την προγραμματισμένη συνάντησή τους στη Μόσχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή