H Ελληνίδα της ESA στην «Κ» για την ιστορική αποστολή του Philae

H Ελληνίδα της ESA στην «Κ» για την ιστορική αποστολή του Philae

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελληνίδα μηχανικός του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος Χριστίνα Γιαννόπαπα εξηγεί γιατί είναι σημαντική η αποστολή Rosetta για την Ευρώπη αλλά και για την Ελλάδα.

Η μπαταρία του ρομπότ Philae (Φίλαι), που προσεδαφίσθηκε στην επιφάνεια του κομήτη Tchouri, (Τσούρι) την περασμένη Τετάρτη σταμάτησε να λειτουργεί, όπως ανέφερε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος.

Το σήμα έχει χαθεί και δεν υπάρχει πλέον καμία επικοινωνία με το ρομπότ, ανέφερε η διαστημική υπηρεσία με μήνυμά της στο Twitter.

Η κατάσταση αδράνειας του ρομπότ μετά την πτώση της ισχύος της μπαταρίας του θα είναι για "απροσδιόριστο χρονικό διάστημα", όπως έχουν ήδη αναφέρει οι επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος.

Πάντως, «τα αποτελέσματα του Φίλαι είναι εκπληκτικά», τόνισε ο Μαρκ Πιρσέρ, διευθυντής του CNES. «Το 80% της αποστολής του έχει εκτελεστεί», διαβεβαίωσε ο ίδιος. Το μικρό ρομπότ κατάφερε να προσεδαφιστεί στον πυρήνα του κομήτη Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο την περασμένη Τετάρτη, σε απόσταση που ξεπερνά τα 500 εκατ. χιλιόμετρα από τη Γη. (ΑΠΕ)

H ιστορική προσεδάφιση του Philae την Τετάρτη, ύστερα από ταξίδι δέκα ετών του διαστημοπλοίου «Ροζέτα» σε απόσταση 6,4 δισ. χιλιομέτρων, προκάλεσε τον ενθουσιασμό της επιστημονικής ομάδας της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας.

Ο κομήτης 67Ρ ταξιδεύει στο Διάστημα με ταχύτητα 66.000 χιλιομέτρων την ώρα. Ο Philae, από τη μεριά του, διαθέτει ενέργεια για 64 ώρες, προτού αναπτύξει τα ηλιακά του κάτοπτρα, ικανά να αντλήσουν ενέργεια από τον ήλιο.

Τα tweets του μικρού ρομπότ Philae

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή