Αβεβαιότητα για το μέλλον του Philae

Αβεβαιότητα για το μέλλον του Philae

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΤΑΡΜΣΤΑΝΤ. Επιστημονικά πειράματα πραγματοποιούσε χθες το εξερευνητικό όχημα Philae στην επιφάνεια του κομήτη 67Ρ, 510 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη, με την μπαταρία του να αναμένεται να έχει αποφορτισθεί μέχρι σήμερα το πρωί, προκαλώντας την αγωνία της ομάδας εδάφους στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας.

«Καλημέρα, Γη!»

Παρά την άστοχη προσεδάφιση του οχήματος, που το έφερε στη σκιά βράχου, χωρίς να έχουν αναπτυχθεί οι δύο άγκυρές του, το Philae έστειλε χθες τα πρώτα του μηνύματα στη Γη, ενώ εγκαινίασε και το τρυπάνι του. «Καλημέρα, Γη! Η νύχτα ήταν γεμάτη δραστηριότητες, εδώ στον 67Ρ! Τώρα έχω αποκαταστήσει την επικοινωνία με την ομάδα μου και θα σας διηγηθώ τα πάντα», ανέφερε το πρώτο ηλεκτρονικό μήνυμα.

Το Philae, που έχει μέγεθος οικιακού πλυντηρίου, προσεδαφίσθηκε στην επιφάνεια του κομήτη ύστερα από ταξίδι μιας δεκαετίας στο Διάστημα. Η θέση του, κάτω από τον βράχο, σημαίνει ότι τα ηλιακά κάτοπτρα του οχήματος θα δέχονται μόλις 1,5 ώρα ηλιακού φωτός την ημέρα, από τις έξι με επτά που υπολόγιζε η ομάδα της ESA. Η αστοχία των αγκυρών σημαίνει ότι κάθε προσπάθεια χρήσης του τρυπανιού μπορεί να μετατοπίσει το όχημα και το κάνει να αναποδογυρίσει, λόγω της πολύ μικρής βαρύτητας στην επιφάνεια του 67Ρ/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο.

Ο επικεφαλής της αποστολής «Ροζέτα» στο γαλλικό CNES, Φιλίπ Γκοντόν, λέει: «Ακόμη και χωρίς το τρυπάνι, θα πραγματοποιήσουμε 70% με 80% των πειραμάτων, τα οποία είχαν προγραμματιστεί». Ο κίνδυνος της αποφόρτισης της μπαταρίας οδήγησε, πάντως, την ομάδα ελέγχου της ESA να υιοθετήσει τολμηρές λύσεις, χρησιμοποιώντας το τρυπάνι, ανεξάρτητα από τους κινδύνους για το όχημα των 100 κιλών.

Παρά τα προβλήματα, η αποστολή «Ροζέτα» έχει ήδη αποκομίσει μοναδικά επιστημονικά δεδομένα, όπως τις πρώτες εικόνες από την επιφάνεια κομήτη. Οι κομήτες κεντρίζουν το ενδιαφέρον των επιστημόνων όσο λίγα αστρικά αντικείμενα, καθώς αποτελούν ζωντανά υπολείμματα της δημιουργίας του σύμπαντος, πριν από 4,6 δισ. χρόνια. Οι ταχέως κινούμενες αυτές μάζες πάγου και βράχων διατηρούν στην επιφάνειά τους αρχαία οργανικά μόρια, πραγματικές χρονοκάψουλες της εξέλιξης των πλανητών και της ίδιας της ζωής.

Το Philae πραγματοποίησε χθες δύο πειράματα: μέτρησε την πυκνότητα και τη θερμοκρασία στην επιφάνεια του κομήτη, ενώ ανέπτυξε και δοκίμασε ειδικό φασματογράφο, με τον οποίο θα αναλύσει με μοναδική ακρίβεια τη σύνθεση του εδάφους στον αφιλόξενο οικοδεσπότη του. Το τρυπάνι του Philae στην επιφάνεια του 67Ρ θα αναλύσει τώρα τη σύστασή της, ενώ το διαστημόπλοιο «Ροζέτα» θα παραμείνει σε τροχιά γύρω από τον κομήτη τουλάχιστον έως τα τέλη του 2015, παρατηρώντας από κοντά τη διέλευσή του από τον Ηλιο, στην εκτεταμένη του τροχιά μέσα στο ηλιακό μας σύστημα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή