Στη δίνη της διαφθοράς η Ευρωζώνη

Στη δίνη της διαφθοράς η Ευρωζώνη

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία, Μαρίν Λεπέν, έχει τριπλάσια δημοτικότητα από αυτήν του σοσιαλιστή προέδρου της χώρας, Φρανσουά Ολάντ. Το ισπανικό αντισυστημικό κόμμα Podemos, μετεξέλιξη των «Αγανακτισμένων», καταλαμβάνει στις τελευταίες δημοσκοπήσεις από την πρώτη έως την τρίτη θέση. Και τα ευρωφοβικά κόμματα, από τη Γερμανία μέχρι τη Βρετανία, από την Εναλλακτική για τη Γερμανία (Afd) δηλαδή μέχρι το Κόμμα της Ανεξαρτησίας (Ukip), όχι απλώς πολλαπλασιάζουν την απήχησή τους, αλλά θέτουν την πολιτική ατζέντα. Ολες αυτές οι ομοειδείς τάσεις, που καταγράφονται σε διάφορες χώρες της Ε.Ε., συμπίπτουν με την αποκάλυψη πολιτικών σκανδάλων και μια γενικευμένη αίσθηση αποξένωσης των ελίτ, πολιτικών, οικονομικών και άλλων, από τους πολίτες. Το γεγονός ότι στις νέες αυτές υποθέσεις εμπλέκονται τα ονόματα υψηλά ιστάμενων στελεχών των Βρυξελλών επιτείνει περαιτέρω τη δυσπιστία προς την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία.

Ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, δύο εβδομάδες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, καλείται να δώσει εξηγήσεις για τον ρόλο του ως υπουργού Οικονομικών και πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου στο σκάνδαλο φοροαποφυγής που ήρθε στην επιφάνεια μέσω των Luxleaks. Ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, κατηγορείται ότι σχεδόν έκανε bullying στην Ιρλανδία προκειμένου να δεχθεί το πρόγραμμα διάσωσης και το μνημόνιο. Στη Γαλλία, αποκαλύπτεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος είναι και υποψήφιος για την προεδρία του δεξιού κόμματος UMP, γευμάτισε με τον Ζαν-Πιερ Ζουγιέ, τον γενικό γραμματέα του Προεδρικού Μεγάρου, προκειμένου να του ζητήσει να επιταχυνθεί η δικαστική διαδικασία κατά του πρώην προέδρου της χώρας Νικολά Σαρκοζί, του χειρότερου εσωκομματικού εχθρού του, προκειμένου να αποτρέψει την επιστροφή του στην πολιτική. Κι αυτό λίγους μήνες μετά τις ερωτικές περιπέτειες του Ολάντ, από τις οποίες το μόνο που έμεινε ως παρακαταθήκη στη γαλλική κοινή γνώμη είναι ότι αποκαλεί υποτιμητικά τους φτωχούς «φαφούτηδες».

Στην Ισπανία, κατεστημένα κόμματα, επιχειρηματίες και τραπεζίτες, συνδικαλιστικές ηγεσίες, ακόμη και ο βασιλικός οίκος έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος. Αυτήν την εβδομάδα επιβεβαιώθηκε ότι η Χριστίνα, αδελφή του βασιλιά της χώρας Φελίπε, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο παραπομπής σε δίκη για φοροδιαφυγή, σε μία πρωτοφανή διαδικασία για την ιστορία του θεσμού της μοναρχίας στη χώρα. Σχεδόν ταυτόχρονα εκδόθηκε εισαγγελική εντολή για την κράτηση 32 ατόμων σε 13 επαρχίες λόγω υποψιών για σύσταση ενός ακόμη κυκλώματος δωροδοκίας αξιωματούχων της τοπικής αυτοδιοίκησης με αντάλλαγμα αναθέσεις έργων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή