Oι «χρυσές βίζες» έδιωξαν υπουργό στην Πορτογαλία

Oι «χρυσές βίζες» έδιωξαν υπουργό στην Πορτογαλία

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΙΣΣΑΒΩΝΑ. Παραιτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών της Πορτογαλίας, Μιγκέλ Μασέντο, λόγω της εμπλοκής του ονόματός του σε σκάνδαλο διαφθοράς, που σχετίζεται με την έκδοση της επονομαζόμενης «χρυσής βίζας» σε πλούσιους ξένους, με αντάλλαγμα επενδύσεις στη χώρα. Ο ίδιος πάντως επέμεινε ότι δεν έχει σχέση με την υπόθεση και επισήμανε πως η ενέργειά του έχει στόχο να αποτρέψει περαιτέρω ζημία στην κυβέρνησή του. Η αστυνομία έχει συλλάβει αρκετούς υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της υπηρεσίας μετανάστευσης και φύλαξης των συνόρων, στο πλαίσιο της έρευνας. Επιπλέον έχουν διενεργηθεί έρευνες σε πολλά σημεία, μεταξύ άλλων και στο ίδιο το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Πορτογαλίας, Μιγκέλ Μασέντο, παραιτήθηκε σήμερα, τρεις ημέρες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου που συνδέεται με υπόθεση διαφθοράς στη χορήγηση «χρυσών θεωρήσεων διαβατηρίων» σε αλλοδαπούς επενδυτές και οδήγησε στη σύλληψη πολλών δημοσίων λειτουργών.

Σύμφωνα με το περιοδικό Expresso, η έρευνα δεν εμπλέκει τον Μιγκέλ Μασέντο, ωστόσο ο παραιτηθείς υπουργός Εσωτερικών έχει στενές σχέσεις με πολλούς εμπλεκομένους. Τρεις Kινέζοι πολίτες κρατούνται επίσης και ανακρίνονται από την Παρασκευή. Η αστυνομία πραγματοποίησε 60 εφόδους σε ολόκληρη τη χώρα και κυρίως στα υπουργεία Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Δικαιοσύνης, καθώς και στην έδρα της υπηρεσίας ελέγχου των συνόρων της αστυνομίας.

Η έρευνα σχετίζεται με πράξεις που συνδέονται με «διαφθορά, άσκηση επιρροής, υπεξαίρεση χρημάτων και ξέπλυμα χρήματος» και αφορούν τη χορήγηση «χρυσών θεωρήσεων διαβατηρίων», σύμφωνα με τη γενική εισαγγελία. Σε δυσμενή οικονομική θέση, η Πορτογαλία χορηγεί από τον Οκτώβριο 2012 «χρυσές βίζες» σε ξένους επενδυτές που είναι έτοιμοι να πληρώσουν 500.000 ευρώ για την αγορά κατοικίας για το λιγότερο πέντε χρόνια. Από το 2012, οι «χρυσές βίζες» (συνολικά 1.649) έχουν εξασφαλίσει έσοδα ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και έχουν χορηγηθεί σε Κινέζους, Ρώσους, Βραζιλιάνους και Νοτιοαφρικανούς επενδυτές, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Η πλειονότητα επιλέγει την απόκτηση ακινήτου, όμως υπάρχουν και άλλες επιλογές, όπως η μεταφορά τουλάχιστον ενός εκατ. ευρώ στην Πορτογαλία για τη δημιουργία δέκα θέσεων εργασίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή