Επίσκεψη Χρ. Στυλιανίδη σε χώρες με Εμπολα

Επίσκεψη Χρ. Στυλιανίδη σε χώρες με Εμπολα

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μετά την επιστροφή του από το ταξίδι στις πληγείσες από Εμπολα χώρες της Δυτικής Αφρικής, ο Κύπριος επίτροπος που έχει επωμιστεί τον ρόλο του συντονιστή της Ε.Ε. για τον ιό, Χρήστος Στυλιανίδης, μιλώντας σε δημοσιογράφους χθες στις Βρυξέλλες, περιέγραψε τις «πολλές ελλείψεις» που υπάρχουν, αλλά και ότι «ο ιός πρέπει να καταπολεμηθεί στις χώρες όπου εμφανίστηκε».

Ο κ. Στυλιανίδης μαζί με τον επίτροπο Υγείας Βιτένις Αντρουκάιτις επισκέφτηκαν πριν από λίγες ημέρες τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γουινέα, στις οποίες περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Ο ίδιος δήλωσε ότι παρόλο που νιώθει περισσότερη σιγουριά στον έλεγχο των ταξιδιωτών που φτάνουν στην Ευρώπη, πρέπει να μείνουμε σε εγρήγορση. Στην πρώτη τους επίσκεψη, στόχος ήταν να εκφραστεί η αλληλεγγύη της Ε.Ε. στους πληθυσμούς αυτών των χωρών, αλλά και στους εκπροσώπους των ανθρωπιστικών οργανώσεων, οι οποίοι «με απίστευτη γενναιότητα και με κίνδυνο της ζωής τους εργάζονται στην περιοχή», δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Με το ταξίδι αυτό ο κ. Στυλιανίδης ήθελε να δει ο ίδιος τις ανάγκες των τριών χωρών. Η πρώτη άμεση ανάγκη, όπως είπε, είναι να κινητοποιηθούν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και να στείλουν εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό και επιδημιολόγους. Θα πρέπει ακόμη να σταλούν στην περιοχή περισσότερα κινητά ιατρικά εργαστήρια. Μία άλλη ανάγκη είναι αυτή της στενότερης συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών σε όλα τα επίπεδα, πολιτικό έως περιφερειακό, ενώ τόνισε ότι πρέπει να γίνουν καλύτεροι έλεγχοι στα σύνορά τους, καθώς εκεί είναι το πιο επικίνδυνο σημείο μετάδοσης του ιού. Με την επιστροφή του ο κ. Στυλιανίδης έχει ξεκινήσει συναντήσεις με ειδικούς, προκειμένου να κωδικοποιήσουν πόσους γιατρούς και πόσες νοσοκόμες χρειάζεται να στείλει η Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή