Επανέρχεται η ανάπλαση της πλατείας Ταξίμ

Επανέρχεται η ανάπλαση της πλατείας Ταξίμ

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τουρκικές αρχές προτίθενται να επαναφέρουν το επίμαχο σχέδιο ανάπλασης της κεντρικής πλατείας Ταξίμ, στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο στάθηκε αφορμή, το καλοκαίρι του 2013, για το μεγαλύτερο κύμα αντικυβερνητικών ταραχών από την άνοδο του Ταγίπ Ερντογάν στην εξουσία, το 2002.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ντογάν, το εν λόγω σχέδιο του Δήμου Κωνσταντινούπολης έχει προϋπολογισμό 12 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (4,3 εκατ. ευρώ) και περιλαμβάνει την ανάπλαση του πάρκου Γκεζί και του οθωμανικού στρατώνα που οικοδομήθηκε τον 19ο αιώνα από τον σουλτάνο Σελίμ ΙΙΙ, για να κατεδαφιστεί το 1940.

Οι αρχικά περιορισμένες διαμαρτυρίες οικολόγων και μηχανικών εναντίον της «αξιοποίησης» του πάρκου Γκεζί αντιμετώπισαν τη βίαιη καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας, γεγονός που πυροδότησε τεράστιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε πολλές τουρκικές πόλεις, τον Ιούνιο του 2013. Στις συνακόλουθες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περί τους 8.000 τραυματίστηκαν. Η τουρκική Δικαιοσύνη ανέστειλε την εφαρμογή του σχεδίου, ενώ ο Ερντογάν, για να εκτονώσει το αντικυβερνητικό κίνημα, υποσχέθηκε δημοψήφισμα προ της όποιας τελικής απόφασης.

Σε ανακοίνωση του Δήμου Κωνσταντινούπολης σημειώνεται ότι το σχέδιο ανάπλασης θα υλοποιηθεί μόνον εφόσον δεν υπάρξει αντίρρηση από πλευράς Δικαιοσύνης και επανέλαβε ότι θα ζητηθεί η γνώμη των κατοίκων με δημοψήφισμα. Ωστόσο, η «Αλληλεγγύη Ταξίμ», η οποία είχε πρωτοστατήσει στις διαδηλώσεις της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε ότι «δεν θα ανεχθεί τετελεσμένα», προαναγγέλλοντας νέες κινητοποιήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή