Ο Τζο Μπάιντεν στην Τουρκία

Ο Τζο Μπάιντεν στην Τουρκία

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γεφύρωση των σοβαρών αντιθέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Αγκυρας αναφορικά με την αντιμετώπιση του «Ισλαμικού Κράτους» (ISIS) αποτελεί τον βασικό στόχο της τριήμερης επίσκεψης του Τζο Μπάιντεν στην Τουρκία. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος επρόκειτο να ξεκινήσει το δύσκολο εγχείρημά του χθες το βράδυ, στη διάρκεια δείπνου εργασίας με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, στην Κωνσταντινούπολη. Σήμερα, ο Τζο Μπάιντεν θα έχει εκτενείς διαβουλεύσεις για το ίδιο θέμα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Ψυχρότητα στο παρελθόν

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών δεν διανύουν την καλύτερη εποχή τους. Στη διάρκεια πρόσφατης ομιλίας του, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι ενισχύει τους τζιχαντιστές στη Συρία καθώς υποτάσσει τα πάντα στον στόχο του να ανατρέψει τον πρόεδρο της χώρας Μπασάρ Ασαντ. Εξοργισμένος, ο Ερντογάν απαίτησε να ζητήσει συγγνώμη ο Μπάιντεν, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν επρόκειτο να ξαναμιλήσει μαζί του. Στη συνέχεια ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο Μπάιντεν ζήτησε όντως συγγνώμη από τον Ερντογάν, κάτι που δεν επιβεβαίωσε ο ίδιος.

Οι ΗΠΑ ζητούν να χρησιμοποιήσουν για τις ανάγκες της αεροπορικής εκστρατείας τους εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ και πιέζουν για πιο ενεργητική συμμετοχή της Τουρκίας στον διεθνή συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών. Η κυβέρνηση Ερντογάν – Νταβούτογλου επί του παρόντος αρνείται, ζητώντας να ιεραρχηθεί ως βασικός στόχος της συμμαχίας η ανατροπή του Ασαντ. Υπό αυτό το πρίσμα, η Αγκυρα προτείνει τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία και ζώνη ασφαλείας στο βόρειο τμήμα της χώρας, ώστε να διευκολυνθούν οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες που πολεμούν τον Ασαντ και διαφοροποιούνται από το «Ισλαμικό Κράτος». «Οι δυνάμεις της διεθνούς συμμαχίας δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα τα μέτρα που τους προτείναμε… Οσο δεν γίνεται αυτό, η θέση της Τουρκίας θα παραμείνει αναλλοίωτη», διεμήνυσε την Τετάρτη ο Ταγίπ Ερντογάν.

Την αποστολή του Τζο Μπάιντεν προσπάθησαν να διευκολύνουν με πρόσφατες επισκέψεις τους στην Αγκυρα Αμερικανοί στρατιωτικοί, που είχαν διαβουλεύσεις με Τούρκους συναδέλφους τους. Μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ», ο απεσταλμένος του Μπαράκ Ομπάμα στον διεθνή συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών, στρατηγός Τζον Αλεν, δήλωσε ότι η αντιμετώπιση των εξτρεμιστών στη Συρία και στο Ιράκ αποτελεί «την άμεση προτεραιότητα» των ΗΠΑ τη στιγμή αυτή. Προσέθεσε ωστόσο ότι «κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξει πολιτική λύση στο συριακό πρόβλημα, μια λύση στην οποία δεν μπορεί να περιλαμβάνεται ο Ασαντ».

Προτού αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον, ο Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί, την Κυριακή το πρωί, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο – μια κίνηση με ιδιαίτερο βάρος και προφανή σημασία, καθώς η Αγκυρα επιμένει να αρνείται τον οικουμενικό χαρακτήρα του Ορθόδοξου Πατριαρχείου.

Μάχες στο Ραμάντι

Στο μεταξύ, μαίνονται οι μάχες μεταξύ του ιρακινού στρατού και δυνάμεων του «Ισλαμικού Κράτους» στο Ραμάντι, περί τα 90 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης. Ομάδες τζιχαντιστών επιτέθηκαν από τέσσερις διαφορετικές διευθύνσεις χθες τα χαράματα, προσπαθώντας να εκδιώξουν τις κυβερνητικές δυνάμεις από το κέντρο της πόλης. Το «Ισλαμικό Κράτος» ελέγχει ήδη το μεγαλύτερο μέρος του Ραμάντι, πρωτεύουσας της επαρχίας Ανμπάρ, η οποία έχει περάσει σε μεγάλο βαθμό στα χέρια των τζιχαντιστών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή