Απερρίφθη η μομφή κατά Γιουνκέρ

Απερρίφθη η μομφή κατά Γιουνκέρ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Η πλειοψηφία του ευρωκοινοβουλίου καταψήφισε χθες την πρόταση μομφής που είχε κατατεθεί κατά του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ μετά τις αποκαλύψεις για τον ρόλο του Λουξεμβούργου στη μεγάλης κλίμακας φοροαποφυγή.

Η πρόταση μομφής υποστηρίχθηκε από συμμαχία ευρωσκεπτικιστών και ακροδεξιών κομμάτων, τα οποία κατηγορήθηκαν από την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών ότι αδιαφορούν για την ουσία του ζητήματος, καταθέτοντας πρόταση μομφής «μόνο γιατί μισούν την Ευρώπη».

«Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχασαν δισεκατομμύρια ευρώ φορολογικών εσόδων εξαιτίας ρυθμίσεων επιθετικής φοροδιαφυγής στο Λουξεμβούργο, οι οποίες καθιερώθηκαν, ενόσω ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Γιουνκέρ κατείχε το αξίωμα του πρωθυπουργού του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου» ανέφερε η πρόταση μομφής.

«Το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ είχε την πρωθυπουργία στη διάρκεια αυτών των συμφωνιών τον καθιστά ευθέως υπεύθυνο για τις πολιτικές φοροαποφυγής. Ενα άτομο που ευθύνεται για την κατάρτιση, την εφαρμογή και την επίβλεψη τέτοιων πολιτικών επιθετικής φοροαποφυγής δεν έχει την αξιοπιστία να υπηρετεί τους Ευρωπαίους πολίτες ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Μέχρι πέρυσι

Ο Γιουνκέρ ήταν πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου επί 18 χρόνια, μέχρι πέρυσι, ενώ κατά το μεγαλύτερο μέρος της θητείας του κατείχε και το χαρτοφυλάκιο οικονομικών. Με την ιδιότητα αυτή προήδρευε του Εurogroup.

Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 101 ευρωβουλευτές ενώ κατά 461 και 88 απείχαν. Από την ψηφοφορία απουσίαζε ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο επικεφαλής του βρετανικού UKIP που κατέθεσε την πρόταση μομφής μαζί με τους ευρωβουλευτές του ιταλικού κινήματος 5 αστέρων.

Η απουσία του Φάρατζ από την αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου στηλιτεύθηκε από συναδέλφους του της σοσιαλιστικής ευρωομάδας ως απόδειξη ότι η πρόταση μομφής έγινε «απλά για λόγους εντυπωσιασμού». «Το αποτέλεσμα ήταν μια πρόταση μομφής για τον Φάρατζ» σχολίασε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Μέχρι τη διαρροή εγγράφων, γνωστή ως LuxLeaks, το Λουξεμβούργο δεν έδινε στοιχεία για τις συμφωνίες ειδικής φορολογικής μεταχείρισης που είχε συνάψει με περίπου 300 μεγάλες εταιρείες διαφόρων χωρών, περιλαμβανομένων και ελληνικών. Μετά την αποκάλυψη των εγγράφων, μόλις πέντε ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Κομισιόν, η Κομισιόν ερευνά την υπόθεση, ενώ ο Γιουνκέρ έχει δηλώσει ότι δεν θα επικοινωνήσει καθόλου για το ζήτημα με την αρμόδια επίτροπο, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, προκειμένου να αποτραπεί η σύγκρουση συμφερόντων.

Παράλληλα, χθες, η διάσκεψη των προέδρων των ευρωπαϊκών κομμάτων απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνία για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο LuxLeaks. «Για μια συνεπή διερεύνηση της συστηματικής φοροαποφυγής στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. χρειαζόμαστε ερευνητική επιτροπή. Αυτό είναι το ισχυρότερο εργαλείο του κοινοβουλίου» ανακοίνωσε η ευρωομάδα των Πρασίνων. «Μόνο αυτή η επιτροπή θα μπορούσε να ερευνήσει στοχευμένα αν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ή η Κομισιόν παραβίασαν την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ο επιθετικός φορολογικός ανταγωνισμός της Ολλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Ιρλανδίας και της Αυστρίας είναι παράνομος. Ζητούμε πλήρη διαφάνεια για τα κέρδη των επιχειρήσεων, και κοινούς ελάχιστους συντελεστές για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή