Η Βουλή επικύρωσε την παραμονή Γιατσένιουκ

Η Βουλή επικύρωσε την παραμονή Γιατσένιουκ

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κατηγορηματική δέσμευση ότι «δεν θα υπάρξει ομοσπονδιοποίηση» της Ουκρανίας ανέλαβε ο πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο κατά τη χθεσινή ομιλία του, στην εναρκτήρια συνεδρίαση του νέου Κοινοβουλίου το οποίο προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου. «Το 100% των πολιτών τάσσεται υπέρ ενός ενιαίου κράτους, μιας ενιαίας χώρας. Δεν θα υπάρξει κανενός είδους ομοσπονδιοποίηση», δήλωσε ο Ποροσένκο, στέλνοντας ένα μήνυμα «στους φίλους μας, σε Ανατολή και Δύση». Πρόσφατα, ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, Χέρμαν βαν Ρομπέι, είχε ταχθεί υπέρ της αποκέντρωσης της εξουσίας στην Ουκρανία, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να χτίσει γέφυρες διαλόγου με τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες των ανατολικών περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Κατά τη χθεσινή πανηγυρική συνεδρίασή του το ουκρανικό Κοινοβούλιο επικύρωσε, όπως αναμενόταν, την παραμονή του Αρσένι Γιάτσενιουκ στο αξίωμα του πρωθυπουργού, με 341 ψήφους, σε σύνολο 390 παρόντων βουλευτών. Τα κόμματα των Ποροσένκο και Γιάτσενιουκ είναι οι μεγαλύτερες δυνάμεις του πενταμελούς φιλοδυτικού συνασπισμού, ο οποίος στηρίζει τη νέα κυβέρνηση.

Στην ομιλία του, ο Ποροσένκο έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος και την πάταξη της ενδημικής διαφθοράς, ως απαραίτητες προϋποθέσεις για την υποβολή ένταξης στην Ε.Ε. με ορίζοντα 5ετίας. Πρότεινε μάλιστα να ανατεθεί σε κάποιον ξένο η νεοσύστατη αρχή καταπολέμησης της διαφθοράς, ώστε «να μη συνδέεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με την ουκρανική πολιτική ελίτ». Στο μεταξύ, η Ε.Ε. επέβαλε κυρώσεις σε επιπλέον 13 αυτονομιστές και σε πέντε οργανώσεις, λόγω της «ανάμειξής τους στην υπονόμευση της ουκρανικής κυριαρχίας». Διπλωματικοί κύκλοι υποστήριζαν ότι δεν υπάρχει στις Βρυξέλλες ιδιαίτερη διάθεση για επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Τέλος, Πούτιν και Ποροσένκο είχαν τηλεφωνική συνομιλία με αντικείμενο την κρίση στην Ουκρανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή