ΚΟΣΜΟΣ

Με ποσοστό 100% επανεξελέγη αρχηγός η Λεπέν

me-pososto-100-epanexelegi-archigos-i-lepen-2056852

ΠΑΡΙΣΙ. Με ποσοστό 100% επανεξελέγη στην προεδρία του εθνικιστικού, ξενοφοβικού Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία η Μαρίν Λεπέν, στο 15ο συνέδριο του κόμματος στη Λυών, την Κυριακή.

Την ίδια στιγμή, τα ονόματα των 120 μελών της κεντρικής επιτροπής υπενθύμιζαν ότι το κόμμα στηρίζεται παραδοσιακά στον νεποτισμό και στις προσωπικές σχέσεις με τον ηγέτη. Οι πρώτοι δύο σε ψήφους στην Κ.Ε. είναι η Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν, βουλευτής και ανιψιά της Μαρίν, και ο Λουί Αλιό, σύντροφος στη ζωή της κ. Λεπέν.

Μόνη έκπληξη του συνεδρίου: το γεγονός ότι το όνομα του «γερόλυκου» της γαλλικής άκρας Δεξιάς, του Ζαν-Μαρί Λεπέν, προκαλεί πια αμηχανία, παραπέμποντας σε ένα ενοχλητικό, μαχητικό ακραίο παρελθόν.

Συγχρόνως, στην αντεπίθεση πέρασε το Σάββατο η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Mediapart, αποκαλύπτοντας ότι ο Ζαν-Μαρί Λεπέν είχε λάβει «δάνειο» 2 εκατ. ευρώ από Ρώσο πρώην πράκτορα της KGB, μέσω της κυπριακής υπεράκτιας εταιρείας Vernonsia Holdings και της ελβετικής τράπεζας Julius Baer. Η ιστοσελίδα είχε αποκαλύψει ότι το Εθνικό Μέτωπο είχε εξασφαλίσει άλλο δάνειο, ύψους 9 εκατ. ευρώ, από ρωσική τράπεζα με σχέσεις με την προεδρία. Σύμφωνα με τη Mediapart, το Εθνικό Μέτωπο εξασφάλισε φέτος «πακέτο» 40 εκατ. ευρώ, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017.

Πρώτος με 64,5% ο Σαρκοζί

Ακόμη ένα βήμα προς μια δεύτερη θητεία στην προεδρία πραγματοποίησε το Σάββατο ο Νικολά Σαρκοζί, επικρατώντας στις εσωκομματικές εκλογές του UMP με ποσοστό 64,5%.

Το ποσοστό αυτό, όμως, δεν υπήρξε αρκετά αποφασιστικό ώστε οι αντίπαλοι του Σαρκοζί να εγκαταλείψουν κάθε φιλοδοξία ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017. Αναλυτές εκτιμούσαν ότι μόνο ποσοστό άνω του 70% θα προσέφερε αποφασιστική νίκη. Το 2004, ο Σαρκοζί είχε εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος με 85% των ψήφων.

Χαρακτηριστικές υπήρξαν οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Αλέν Ζιπέ το Σάββατο το βράδυ: «Είμαι έτοιμος να βοηθήσω τον κ. Σαρκοζί, αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμη για να μιλήσουμε για τις προκριματικές εκλογές του UMP για την ανάδειξη υποψηφίου προέδρου».