«Οχι» στον περιορισμό της μετανάστευσης ψήφισε η Ελβετία

«Οχι» στον περιορισμό της μετανάστευσης ψήφισε η Ελβετία

1' 9" χρόνος ανάγνωσης

Οι τρεις πρωτοβουλίες που τέθηκαν σήμερα σε δημοψήφισμα στην Ελβετία, κυρίως αυτή που αφορά ένα νέο περιορισμό της μετανάστευσης, απορρίφθηκαν, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα. Η πλειοψηφία των 26 ελβετικών καντονιών καταψήφισε τα κείμενα αυτά, ενώ η υπερψήφισή τους από τα περισσότερα από τα καντόνια ήταν προϋπόθεση για την υιοθέτησή τους.

Ως εκ τούτου, τα κείμενα, τα οποία αποκαλούνται λαϊκές πρωτοβουλίες, θεωρείται πως απορρίφθηκαν.

Μερικά λεπτά μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων στις 13:00 (ώρα Ελλάδας), εκτιμήσεις που μεταδόθηκαν από τα ελβετικά μέσα ενημέρωσης έδειχνααν πως η πλειοψηφία των ψηφοφόρων απέρριψε μαζικά τα κείμενα αυτά. Έπρεπε ωστόσο να διαπιστωθεί πώς είχε ψηφίσει η πλειονότητα των ελβετικών καντονιών, για να ανακοινωθεί αν οι πρωτοβουλίες αυτές είχαν οριστικά απορριφθεί.

Η καταψήφιση των τριών πρωτοβουλιών από τους Ελβετούς ήταν συνεπώς σαφέστατη.

Το κείμενο για τη μετανάστευση, με την ονομασία "Ecopop", το οποίο είχε στόχο να περιορίσει τη μετανάστσευση στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος, απορρίφθηκε με 74%, δηλαδή με ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που είχαν δημοσιευθεί πριν από το δημοψήφισμα.

Ακόμη και στο καντόνι του Τιτσίνο, η πρωτοβουλία δεν έλαβε παρά 36 "υπέρ", ενώ οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν εκεί ότι θα επικρατούσε με διαφορά το "ναι".

Τα δύο άλλα κείμενα απαορρίφθηκαν από το 60% των ψηφοφόρων εκείνο που αφορά την κατάργηση φορολογικού προνομίου για τους ξένους εκατομμυριούχους και από το 76% εκείνο που αφορά την υποχρεωτική αύξηση των αποθεμάτων χρυσού της ελβετικής κεντρικής τράπεζας.