Οριακή νίκη για τους ευρωπαϊστές στη Μολδαβία

Οριακή νίκη για τους ευρωπαϊστές στη Μολδαβία

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρατείνεται η πολιτική αβεβαιότητα στη Μολδαβία ύστερα από την ισχνή νίκη των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων τα οποία στήριζαν την απερχόμενη κυβέρνηση, έναντι των αριστερών πολιτικών δυνάμεων που επιθυμούν στενότερες σχέσεις με τη Μόσχα, στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

Με καταμετρημένο το σύνολο σχεδόν των ψήφων, το φιλορωσικό Σοσιαλιστικό Κόμμα κατέλαβε την πρώτη θέση με ποσοστό 21,5% έναντι 19,3% των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, το κόμμα του απερχόμενου, φιλοευρωπαίου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Φιλάτ. Στην τρίτη θέση έρχονται οι φιλορώσοι Κομμουνιστές, με ποσοστό 17,8%, ακολουθούμενοι από τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα των Δημοκρατών και των Φιλελευθέρων, οι οποίοι απέσπασαν το 15,7% και το 9,4% των ψήφων αντίστοιχα. Συνολικά, τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα κέρδισαν το 44% των ψήφων, έναντι 40% των φιλορώσων. Καμία από τις δύο παρατάξεις δεν εξασφάλισε απόλυτη πλειοψηφία στο αποτελούμενο από 101 βουλευτές Κοινοβούλιο.

Η πόλωση του εκλογικού σώματος και η δύσκολη επικράτηση των φιλοευρωπαϊστών προμηνύουν πυρετώδεις διαβουλεύσεις οι οποίες ενδέχεται να διαρκέσουν πολλές εβδομάδες, για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού ικανού να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊστών εμφανίζονταν χθες βέβαιοι ότι οι διαβουλεύσεις θα καταλήξουν σε θετικό αποτέλεσμα. «Τα καλά νέα είναι ότι η Μολδαβία θα συνεχίσει την πορεία της προς την Ευρώπη», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Μαριάν Λούπου, επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, συνιστώσας του τρικομματικού συνασπισμού που στήριζε την απερχόμενη κυβέρνηση.

Βασικό επίδικο ζήτημα στην εσωτερική πολιτική διαμάχη ήταν η συμφωνία σύνδεσης με την Ε.Ε. την οποία υπέγραψε τον περασμένο Ιούνιο η κυβέρνηση, παρά την οξύτατη κριτική της φιλορωσικής αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ιγκόρ Ντοντόν προειδοποίησε ότι το κόμμα του θα ηγηθεί αντιπολιτευτικού συνασπισμού ο οποίος «θα κάνει τους οπαδούς της ενσωμάτωσης στην Ε.Ε. να τρέμουν από τον φόβο τους». Αναλυτές υποστήριζαν ότι ο 39χρονος Ντοντόν κατάφερε να δώσει καινούργια πνοή στη φιλορωσική αντιπολίτευση, η οποία εμφανιζόταν σε κάμψη όσο τον πρώτο ρόλο είχε το Κομμουνιστικό Κόμμα υπό τον ηλικίας 73 ετών πρώην πρόεδρο της χώρας, Βλαντιμίρ Βορόνιν.

Η Μολδαβία, φτωχή χώρα 3,5 εκατ. κατοίκων ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρουμανία, επηρεάζεται άμεσα από την ουκρανική κρίση. Η Ρωσία διατηρεί στρατεύματα στην περιοχή της Υπερδνειστερίας, η οποία αποσχίσθηκε μονομερώς από τη Μολδαβία το 1990, 24 χρόνια πριν από τις ανάλογες εξελίξεις στην Κριμαία και την Ανατολική Ουκρανία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή