Μπορεί ένα σκυλί να μεταδώσει τον ιό Εμπολα;

Μπορεί ένα σκυλί να μεταδώσει τον ιό Εμπολα;

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πιο αρμόδιος για να απαντήσει είναι το CDC (Centers for Disease Control and Prevention), ένας οργανισμός με έδρα την Ουάσιγκτον που υπάγεται στο αμερικανικό υπουργείο Υγείας. Και η άποψή του, στηριγμένη στα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα, είναι η εξής: Ακόμη και στις περιοχές της Αφρικής όπου ο Εμπολα θερίζει ανθρώπους, δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις όπου να έχουν νοσήσει σκυλιά ή γάτες, παρότι ο αριθμός των αδέσποτων είναι πολύ υψηλός. Υπάρχουν περιορισμένες αναφορές -και πάλι στην Αφρική- όπου σκυλιά είναι φορείς του ιού, αλλά δεν έχουν αναπτύξει συμπτώματα.

Οποιοδήποτε θηλαστικό, για να γίνει φορέας του ιού, πρέπει να έρθει σε άμεση επαφή με αίμα ή σωματικά υγρά ατόμου που έχει ασθενήσει.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί περιστατικά μεταφοράς του ιού από κατοικίδιο στον άνθρωπο, μέσω τριχώματος ή δέρματος. Είναι όμως πολύ σημαντικό να μην επιτρέπουμε στα ζώα μας να έρχονται σε επαφή με αίμα ή σωματικά υγρά ασθενούς με Εμπολα.

Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες δεν παρέχουν τεστ εξακρίβωσης για το εάν ένα κατοικίδιο έχει προσβληθεί από τον ιό και το CDC εκτιμά ότι δεν υπάρχει λόγος για μια τέτοια εξέταση.

Ο ιός δεν είναι αερόβιος και δεν μεταδίδεται μέσω των τροφών ή του νερού. Επίσης, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι μπορεί να μεταδοθεί μέσω εντόμων (κουνουπιών ή σκνίπας – όπως κακόβουλα υπονοήθηκε πρόσφατα στα social media). Για άλλη μία φορά, η νοσηρή φαντασία κάποιων προσπαθεί να καθυποτάξει την πραγματικότητα, για να σπείρει τον πανικό. Δεν θα τσιμπήσουμε. Ή μήπως να πω «δαγκώσουμε»;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή