ΚΟΣΜΟΣ

OHE: Αναστολή επισιτιστικού προγράμματος λόγω έλλειψης χρηματοδότησης

ohe-anastoli-episitistikoy-programmatos-logo-elleipsis-chrimatodotisis-2056822

Η έλλειψη κεφαλαίων εξανάγκασε το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να πάψει να χορηγεί κουπόνια τροφίμων σε 1,7 εκατ. Σύρους πρόσφυγες στην Ιορδανία, στον Λίβανο, στην Τουρκία, στο Ιράκ και στην Αίγυπτο, όπως ανακοίνωσε το ίδιο σήμερα.

«Χωρίς τα κουπόνια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, πολλές οικογένειες θα πεινάσουν. Για τους πρόσφυγες, οι οποίοι ήδη δυσκολεύονται να επιβιώσουν μέσα στον σκληρό χειμώνα, οι συνέπειες της διακοπής της βοήθειας αυτής θα είναι καταστροφικές», προειδοποίησε το Πρόγραμμα, το οποίο χρειάζεται $64 εκατ. για να συνεχίσει να χορηγεί βοήθεια σε τρόφιμα στους πρόσφυγες για το υπόλοιπο του Δεκεμβρίου.

Η αναστολή της επισιτιστικής βοήθειας θα θέσει «σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των προσφύγων κι ενδέχεται επίσης να προκαλέσει νέες εντάσεις, αστάθεια και ανασφάλεια στις χώρες (…) οι οποίες τους φιλοξενούν», τόνισε σε ανακοίνωσή του το ΠΕΠ.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης αυτής ήδη το ΠΕΠ έχει προμηθεύσει με τρόφιμα αξίας περίπου $800 εκατ. καταστήματα στις χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες. Η επιχείρηση θα ξαναρχίσει αμέσως μόλις εξασφαλιστεί χρηματοδότηση, ανέφερε η ανακοίνωση του Προγράμματος.

Το ΠΕΠ είχε προειδοποιήσει τον περασμένο μήνα ότι υπήρχε το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην αναστολή της επιχείρησης και ότι υπάρχει επίσης η πιθανότητα να ανακοινώσει την αναστολή της χορήγησης βοήθειας εντός της Συρίας τον Ιανουάριο. Ήδη το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα έχει μειώσει τις μερίδες που χορηγεί στους 4,25 εκατ. ανθρώπους οι οποίοι χρειάζονται βοήθεια εντός Συρίας.

Εξάλλου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε ότι η έλλειψη ρευστού την έχει αναγκάσει να δίνει πλέον κατά προτεραιότητα βοήθεια σε είδη για να μπορέσουν οι πρόσφυγες να βγάλουν τον χειμώνα, ιδίως σε εκείνους που έχουν καταφύγει σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο, όπου επικρατούν χαμηλότερες θερμοκρασίες, και στους πιο ευάλωτους από τους πρόσφυγες, όπως είναι τα νεογέννητα.