Ελβετία: Απέρριψαν περιορισμούς στη μετανάστευση

Ελβετία: Απέρριψαν περιορισμούς στη μετανάστευση

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΖΥΡΙΧΗ. Οι Ελβετοί απέρριψαν με μεγάλη πλειοψηφία την πρόταση που θα περιόριζε δραστικά τη μετανάστευση στη χώρα, ενώ με μικρότερη διαφορά απορρίφθηκε πρόταση που θα απαγόρευε στα καντόνια να προσφέρουν ελκυστικές φορολογικές συμφωνίες σε ξένους πολυεκατομμυριούχους.

Προκειμένου να εγκριθούν, οι προτάσεις όφειλαν να υπερψηφισθούν από το 50% των ψηφοφόρων και το 50% των καντονιών.

Η πρόταση για τον περιορισμό της μετανάστευσης στην Ελβετία στο 0,2% του πληθυσμού ετησίως (2 μετανάστες ανά 1.000 κατοίκους), από το 1,6% (16 μετανάστες ανά 1.000 κατοίκους) που είναι σήμερα, απορρίφθηκε από το 74,1% των ψηφοφόρων. Η πρόταση, γνωστή ως Ecopop, θα υποχρέωνε επίσης την Ελβετία να αφιερώνει μεγάλο μέρος των κονδυλίων αναπτυξιακής βοήθειας σε προγράμματα για τη συγκράτηση της αύξησης του πληθυσμού των φτωχών χωρών. Η απόρριψη της πρότασης Ecopop διευκολύνει τις διεθνείς σχέσεις της Ελβετίας, οι οποίες επιβαρύνθηκαν από το αποτέλεσμα προηγούμενου δημοψηφίσματος που επιβάλλει περιορισμούς στη μετανάστευση από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Κάπως πιο μοιρασμένη ήταν η κοινή γνώμη στην πρόταση που θα απήλλασσε την Ελβετία από την εικόνα του «παραδείσου της φοροαποφυγής». Το 59,2% των ψηφισάντων απέρριψε την πρόταση που θα καταργούσε την ειδική φορολογική μεταχείριση των πολύ πλούσιων, οι οποίοι έτσι εξακολουθούν να διαφεύγουν νομίμως από τις φορολογικές αρχές της χώρας τους μεταφέροντας την έδρα τους στην Ελβετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή