Η Αλ Σεμπάμπ υπεύθυνη για τη σφαγή στην Κένυα

Η Αλ Σεμπάμπ υπεύθυνη για τη σφαγή στην Κένυα

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΑΪΡΟΜΠΙ. Η ισλαμική οργάνωση της Σομαλίας Αλ Σεμπάμπ ανέλαβε χθες την ευθύνη για την επίθεση εναντίον λατομείου στη βορειοανατολική Κένυα, κατά την οποία εκτελέστηκαν εν ψυχρώ τουλάχιστον 36 άνθρωποι, δύο εκ των οποίων αποκεφαλίστηκαν. Η οργάνωση ανακοίνωσε ότι οι μαχητές της σκότωσαν τους Κενυάτες κατά την επίθεση νωρίς χθες έξω από την πόλη Μαντέρα, κοντά στα σύνορα με τη Σομαλία. Στην ίδια περιοχή, 28 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί τον περασμένο μήνα όταν αντάρτες Σεμπάμπ κατέλαβαν λεωφορείο με προορισμό το Ναϊρόμπι. Η οργάνωση αναφέρει ότι οι επιθέσεις της στο έδαφος της Κένυας αποτελούν τιμωρία για την αποστολή κενυατικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Σομαλία στο πλαίσιο αφρικανικής δύναμης που μάχεται κατά των ανταρτών Σεμπάμπ.

Ο πρόεδρος της χώρας, Ουχούρου Κενυάτα, προέβη άμεσα στην αλλαγή όλων των κεντρικών στελεχών της κυβέρνησης στους τομείς της ασφάλειας, σαν απάντηση για το διογκούμενο κύμα βίας στην Κένυα. Αιτία είναι η λαϊκή δυσαρέσκεια για την αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την έξαρση της βίας. Μόνο μέσα στο 2013 οι εξτρεμιστές έχουν σκοτώσει περισσότερους από 200 ανθρώπους. Η Αλ Σεμπάμπ έχει αναλάβει την ευθύνη για τις περισσότερες επιθέσεις και διατείνεται ότι θα συνεχίσει με αυτόν τον τρόπο να πιέζει το Ναϊρόμπι να αποσύρει τα στρατεύματά του από τη γειτονική Σομαλία. Κατά την επίθεση της Τρίτης, οι ένοπλοι αιφνιδίασαν δεκάδες εργάτες που κοιμούνταν στις σκηνές τους, στη μία τα ξημερώματα τοπική ώρα. «Οι εξτρεμιστές χώρισαν τους μουσουλμάνους από τους μη μουσουλμάνους και διέταξαν τη δεύτερη ομάδα να ξαπλώσει στο πάτωμα. Στη συνέχεια τους εκτέλεσαν στο κεφάλι από μικρή απόσταση», περιέγραψε ο Χασάν Ντούμπα, ένας ηλικιωμένος κάτοικος γειτονικού χωριού. Αλλος αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι τουλάχιστον δύο από τα θύματα αποκεφαλίστηκαν.

Από την περυσινή επίθεση στο εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 67 άνθρωποι, έχει αρχίσει να αυξάνεται η αγανάκτηση της κοινής γνώμης για τους χειρισμούς της αστυνομίας και του υπουργείου Εσωτερικών. Σε διάγγελμά του προς το έθνος, ο Κενυάτα δήλωσε ότι αποδέχεται τις παραιτήσεις τόσο του αρχηγού της αστυνομίας όσο και του υπουργού Εσωτερικών. Επιπλέον, κάλεσε τους πολιτικούς του αντιπάλους, που επικρίνουν την πολιτική του στον τομέα της ασφάλειας, να συσπειρωθούν γύρω του για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα οι εξτρεμιστές.

Οπως και με τις παλιότερες επιθέσεις της οργάνωσης, έτσι και σε αυτήν την περίπτωση η Αλ Σεμπάμπ διεμήνυσε πως τιμωρεί την Κένυα για την αποστολή στρατευμάτων στη γειτονική Σομαλία στο πλαίσιο αφρικανικής ειρηνευτικής δύναμης. Σε ανακοίνωσή τους αποκάλεσε τα θύματα «Κενυάτες σταυροφόρους».

Δυτικοί διπλωμάτες λένε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της Κένυας, που λαμβάνουν υποστήριξη από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, βρίσκονται σε άθλια κατάσταση. Η αντιπολίτευση τάσσεται υπέρ της αποχώρησης των στρατευμάτων από τη Σομαλία, ένα αίτημα το οποίο επίμονα αρνείται να ικανοποιήσει η κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή