Το κύμα προσφύγων προβληματίζει τους Γερμανούς

Το κύμα προσφύγων προβληματίζει τους Γερμανούς

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο 38χρονος επιχειρηματίας από τη Δαμασκό Αχμάντ Μαχάινι είναι ένας από τις 200.000 ανθρώπων που θα εναποθέσουν φέτος την τύχη τους στα χέρια της Γερμανίας, αιτούμενοι πολιτικό άσυλο.

Ο κ. Μαχάινι είναι επινοητικός και μοιάζει αποφασισμένος να οικοδομήσει ένα καλύτερο μέλλον για την οικογένειά του, που έμεινε πίσω, σε στρατόπεδο προσφύγων της Ιορδανίας.

Στο μεταξύ, ο κ. Μαχάινι εκτελεί χρέη βοηθού στις εγκαταστάσεις στέγασης προσφύγων, όπου εστάλη μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο του Βερολίνου και αφού δήλωσε ότι επιθυμεί να καταθέσει αίτηση χορήγησης ασύλου.

Η γλωσσομάθεια

Εκεί, συνειδητοποίησε ότι η γλωσσομάθεια αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα και άρχισε εντατικά μαθήματα γερμανικών. Παρότι, όμως, πρόσφυγες όπως ο Μαχάινι εργάζονται σκληρά για να ενσωματωθούν στη γερμανική κοινωνία, οι Γερμανοί αρχίζουν να δυσανασχετούν με το κύμα νέων αφίξεων.

Ο εμφύλιος στη Συρία έχει προκαλέσει τη χειρότερη προσφυγική κρίση στον σύγχρονο κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Πρόσφυγες φθάνουν κατά χιλιάδες στη Γερμανία, πλήττοντας την προθυμία των Γερμανών να τους υποδεχθούν.

Πρωταρχικό πρόβλημα: η στέγαση των νέων προσφύγων. Πόλεις, όπως το Αμβούργο, το Μόναχο και το Βερολίνο, κατέφυγαν σε επείγουσες λύσεις για τη στέγασή τους, χρησιμοποιώντας εμπορευματοκιβώτια και αντίσκηνα, με καινοτόμες προτάσεις να ακούγονται για την αξιοποίηση παροπλισμένων πλοίων.

Η κρίση οδήγησε την καγκελάριο Μέρκελ να συγκαλέσει σύσκεψη των 16 πρωθυπουργών των κρατιδίων της χώρας, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησής της, ο Σοσιαλδημοκράτης Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, πρότεινε τη χορήγηση έκτακτης ομοσπονδιακής ενίσχυσης ύψους 1,2 δισ. ευρώ προς τις κοινότητες-τόπους υποδοχής προσφύγων.

Το παράδειγμα δίνει, ωστόσο, εύπορη συνοικία του Αμβούργου, εγκαταλελειμμένος στρατώνας της οποίας φιλοξενεί τους τελευταίους μήνες 200 πρόσφυγες.

Δεκάδες κάτοικοι της συνοικίας οργανώθηκαν, προσφέροντας συμβουλές στους πρόσφυγες και απασχολώντας δημιουργικά τα παιδιά τους, σε μια προσπάθεια επιτάχυνσης της ενσωμάτωσής τους.

Ορισμένες φορές, οι πρόσφυγες διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση στην προώθηση των αιτημάτων τους. Την περασμένη εβδομάδα, η αστυνομία διέλυσε συγκέντρωση 30 προσφύγων στο Μόναχο, οι οποίοι πραγματοποιούσαν απεργία πείνας. Δεκάδες Αφρικανοί πρόσφυγες έχουν καταλάβει σχολικό κτίριο στη συνοικία Κρόιτσμπεργκ του Βερολίνου, ενώ σε κέντρο φιλοξενίας του Αμβούργου νεαροί πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ κατήγγειλαν τον περασμένο μήνα τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσής τους σε κοντέινερ και αντίσκηνα, χωρίς θέρμανση.

Παρά τη μείωση του χρόνου αναμονής, ώστε οι πρόσφυγες να μπορούν να εργάζονται σε τρεις μήνες, αντί εννέα, από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησής τους, 160.000 αιτήσεις παραμένουν εκκρεμείς.

Βοήθεια από κατοίκους

Σε προάστιο του Αμβούργου, πρώην «ξενώνας νεότητας» έχει μετατραπεί σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων. Πριν από δύο εβδομάδες, Γερμανοί κάτοικοι του προαστίου επισκέφθηκαν τους πρόσφυγες για να τους προσφέρουν παλιά ρούχα, παιχνίδια και έπιπλα. Τα παιδιά των προσφύγων από το Αφγανιστάν, τη Συρία, το Ιράν και τη Δυτική Αφρική έπαιζαν αρμονικά στο προαύλιο, ενώ οι γονείς εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για την άριστη ποιότητα των εγκαταστάσεων.

Στο συγκεκριμένο κέντρο φιλοξενίας κάθε οικογένεια διαθέτει το δικό της δωμάτιο και μοιράζεται το λουτρό και την κουζίνα με τους γείτονές της. Η 48χρονη επικεφαλής του κέντρου, Ντιντσέρ Σεχέρ, θυμίζει ότι είναι κόρη Τούρκου γκασταρμπάιτερ και υπογραμμίζει τη σημασία που έχει ο ομαλός, αλλά γρήγορος, εγκλιματισμός των νεοαφιχθέντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή