Εξάρθρωση μαφιόζικης σπείρας

Εξάρθρωση μαφιόζικης σπείρας

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ.«Λυπάμαι που το λέω, αλλά στη διάρκεια όλων αυτών των δύσκολων χρόνων είχα πάντα την εντύπωση ότι το πιο “ισχυρό” κομμάτι της χώρας δεν είναι πραγματικά αντίθετο προς τη μαφία. Μόνο ένα κομμάτι της χώρας, ένα κομμάτι που θα χαρακτήριζα το καλύτερο της Ιταλίας, είναι αντίθετο με τη μαφία». Τα λόγια του συγγραφέα Ρομπέρτο Σαβιάνο υπενθύμισε η χθεσινή είδηση της εξάρθρωσης μαφιόζικης οργάνωσης στην ιταλική πρωτεύουσα, με 37 συλλήψεις και εκατοντάδες υπόπτους, μεταξύ των οποίων και ο μέχρι πέρυσι δήμαρχος της πόλης, Τζάνι Αλεμάνο.

Η υπόθεση αφορά τη διείσδυση της μαφίας στις προμήθειες του δήμου της Ρώμης για τη διαχείριση των απορριμμάτων, την προμήθεια λεωφορείων και την κατασκευή και διαχείριση κέντρων φιλοξενίας μεταναστών και τσιγγάνων. Τα αδικήματα που ερευνά ο εισαγγελέας Τζουζέπε Πινιατόνε είναι ο σχηματισμός μαφιόζικης οργάνωσης, ο εκβιασμός, η τοκογλυφία, η δωροδοκία, το «στήσιμο» διαγωνισμών, τα πλαστά τιμολόγια και το ξέπλυμα χρήματος.

Ο νεοφασίστας Αλεμάνο που εξελέγη με το κεντροδεξιό κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και επέστρεψε στο ακροδεξιό κόμμα «Αδελφοί της Ιταλίας», ερευνάται για συμμετοχή σε μαφιόζικη οργάνωση. «Οποιος με γνωρίζει ξέρει καλά ότι πάντοτε πολεμούσα ευθέως και χωρίς υποχωρήσεις μαφιόζικες και εγκληματικές οργανώσεις παντός είδους» ανακοίνωσε χθες ο Αλεμάνο, που διετέλεσε δήμαρχος της ιταλικής πρωτεύουσας την περίοδο 2008-2013. «Θα αποδείξω ότι δεν έχω καμία απολύτως σχέση με τα όσα μου καταμαρτυρούνται και θα βγω από αυτή την απίστευτη υπόθεση με το κεφάλι ψηλά. Είμαι σίγουρος ότι έπειτα από αυτή την αρχική φάση, το έργο της Δικαιοσύνης θα ολοκληρωθεί με την πλήρη αθώωσή μου».

Κατά τη χθεσινή συντονισμένη επιχείρηση, η αστυνομία απέσπασε έγγραφα από το δημοτικό συμβούλιο της Ρώμης και από την έδρα της περιφέρειας του Λάτσιο, καθώς και από το σπίτι του Αλεμάνο.

Σύμφωνα με τις Αρχές, επικεφαλής του κυκλώματος δεν ήταν άλλος από τον Μάσιμο Καρμινάτι, τον 54χρονο μονόφθαλμο που είχε σχέσεις με την ιταλική ακροδεξιά τρομοκρατία της δεκαετίας του ’70, καθώς και με τη μαφιόζικη οργάνωση Συμμορία της Μαλιάνα. Ο Καρμινάτι ήταν γνωστός στο ευρύ κοινό ως ο ακροδεξιός με το όνομα «nero» στο βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα μπεστ σέλερ Ρομάντσο Κριμινάλε.

Ο Καρμινάτι είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στη βομβιστική επίθεση της Μπολόνια, στη δολοφονία του δημοσιογράφου Πεκορέλι και σε δεκάδες άλλες υποθέσεις, ενώ το 1998 είχε καταδικαστεί σε δεκάχρονη κάθειρξη.

Μεταξύ των συλληφθέντων στη χθεσινή επιχείρηση, εκτός από τον Καρμινάτι περιλαμβάνεται ο επικεφαλής της επιχείρησης που διαχειρίζεται τα απορρίμματα της Ρώμης, καθώς και 35 άλλα άτομα. Στους 100 και πλέον υπόπτους, εκτός από τον Αλεμάνο, περιλαμβάνονται και δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και από την Κεντροδεξιά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή