Πρόωρες εκλογές προκήρυξε ο Νετανιάχου

Πρόωρες εκλογές προκήρυξε ο Νετανιάχου

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανακοίνωσε χθες τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, αποπέμποντας παράλληλα από το κυβερνητικό σχήμα δύο υπουργούς που είχαν επικρίνει την πορεία της κυβέρνησης προς την άκρα δεξιά.

«Ο πρωθυπουργός σκοπεύει να ζητήσει το ταχύτερο δυνατό τη διάλυση της Βουλής και την προσφυγή στις κάλπες, ώστε να λάβει σαφή εντολή διακυβέρνησης του Ισραήλ» ανακοίνωσε το πρωθυπουργικό γραφείο. Ο Νετανιάχου επιδιώκει τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης απαλλαγμένης από κεντρώους, όπως ο υπουργός Οικονομικών Γιάιρ Λαπίντ και η υπουργός Δικαιοσύνης Τζίπι Λίβνι, που δέχθηκαν χθες τα πρωθυπουργικά πυρά.

«Τις εβδομάδες που πέρασαν, ακόμη και χθες, οι υπουργοί Λαπίντ και Λίβνι καταφέρθηκαν με οξύτητα εναντίον της κυβέρνησης της οποίας ηγούμαι. Στο εξής δεν θα ανεχθώ αντιπολίτευση στο εσωτερικό της κυβέρνησης» ανακοίνωσε ο Νετανιάχου.

Ο Λαπίντ, επικεφαλής του κεντρώου κόμματος Γες Ατίντ, διαφωνεί με τον νόμο που κατοχυρώνει τα πρωτεία των Εβραίων, αντί των πολιτών άλλων θρησκευμάτων στο Ισραήλ. Επίσης διαφώνησε με τον Νετανιάχου για την προβλεπόμενη αύξηση του προϋπολογισμού των ενόπλων δυνάμεων. Σε ομιλία του σε οικονομικό συνέδριο, ο Λαπίντ είπε χθες ότι παρά τον πόλεμο των 50 ημερών στη Γάζα, τα προβλήματα με τη Γάζα παραμένουν, επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός φλερτάρει με την ακροδεξιά, υποστηρίζοντας τους εβραϊκούς εποικισμούς στην ανατολική Ιερουσαλήμ και στη Δυτική Οχθη και κλείνοντας την πόρτα στην ειρηνευτική διαδικασία με τους Παλαιστινίους.

Οι εκλογές προκηρύσσονται πριν καν η θητεία της κυβέρνησης φθάσει στο μέσον της, ενώ τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης τοποθετούν τη διεξαγωγή τους τον Μάρτιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή