Ουάσινγκτον και Βαγδάτη εκπαιδεύουν σουνίτες κατά του Ισλαμικού Κράτους

Ουάσινγκτον και Βαγδάτη εκπαιδεύουν σουνίτες κατά του Ισλαμικού Κράτους

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αμερικανικές και οι ιρακινές δυνάμεις έχουν εκπαιδεύσει περίπου 2.000 σουνίτες μαχητές στο Ιράκ στο πλαίσιο της μάχης κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος. Η ιρακινή κυβέρνηση, στην οποία κυριαρχούν οι σιίτες όμως επιθυμεί να «βγάλει από το περιθώριο» τους σουνίτες, προσπαθεί να δημιουργήσει «μια ενδιάμεση οντότητα» στο πλαίσιο της οποίας οι ένοπλες ομάδες των σουνιτικών φυλών θα υπερασπίζονται τις επαρχίες τους προτού ενσωματωθούν στις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις, διευκρίνισε ο αξιωματούχος αυτός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

 Οι πληροφορίες αυτές έγιναν γνωστές μία ημέρα πριν τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, που πραγματοποιείται έπειτα από πρωτοβουλία του Αμερικανού υπουργού Τζον Κέρι και στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν σχεδόν 60 χώρες που συμμετέχουν στον διεθνή συνασπισμό εναντίον του ΙΚ στο Ιράκ και τη Συρία. Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι «δεσμεύθηκε να φέρει τους σουνίτες στο επίκεντρο» και να τους βγάλει από το περιθώριο, εκτίμησε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Τα μέλη της ιρακινής κυβέρνησης «εργάζονται για να ενισχύσουν τους σουνίτες μαχητές», πρόσθεσε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι αρκετοί από αυτούς έχουν ήδη ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους, κυρίως στην αεροπορική βάση αλ Άσαντ στην επαρχία αλ Άνμπαρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή