Συνέλαβαν κόρη και σύζυγο ηγέτη των τζιχαντιστών

Συνέλαβαν κόρη και σύζυγο ηγέτη των τζιχαντιστών

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου συνέλαβαν μία εκ των συζύγων και μία κόρη του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ηγέτη της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία» (ISIS) και επικεφαλής του αυτόκλητου χαλιφάτου. Σύμφωνα με αξιωματούχους ασφαλείας του Λιβάνου, η σύλληψη πραγματοποιήθηκε προ εννέα ημερών και έγινε δυνατή χάρη στη βοήθεια που προσέφεραν «ξένες μυστικές υπηρεσίες».

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η συλληφθείσα σύζυγος του Μπαγκντάντι ονομάζεται Σάτζα αλ Ντουλάιμι και είναι Ιρακινή, συνελήφθη δε καθώς προσπαθούσε να εισέλθει στον Λίβανο με πλαστό διαβατήριο, συνοδευόμενη από την κόρη της. Η τελευταία υπεβλήθη σε εξέταση DNA για να επιβεβαιωθεί ότι ήταν κόρη του Μπαγκντάντι. Στη συνέχεια, αυτή και η μητέρα της μεταφέρθηκαν σε προάστιο της Βηρυτού, όπου ανακρίνονται.

Λιβανέζος αξιωματούχος χαρακτήριζε τη σύλληψη «ένα πολύ ισχυρό χαρτί για την άσκηση πίεσης» στους τζιχαντιστές με στόχο την απελευθέρωση 27 μελών των λιβανέζικων δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίοι συνελήφθησαν από ακραίους ισλαμιστές τον περασμένο Αύγουστο, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία πιθανολογούν ότι ο Μπαγκντάντι έχει τρεις συζύγους, δύο Ιρακινές και μία Σύρια.

Η Ντουλάιμι, η οποία φέρεται να είναι η δεύτερη σύζυγός του, περιλαμβάνεται στις 150 γυναίκες που απελευθερώθηκαν από τις φυλακές του καθεστώτος Ασαντ, στη Συρία, τον περασμένο Μάρτιο, στο πλαίσιο της ανταλλαγής αιχμαλώτων που είχε οδηγήσει στην απελευθέρωση 13 καλογριών από ισλαμιστές που συνδέονταν με την Αλ Κάιντα.

«Αν ήμουν στη θέση του Μπαγκντάντι, θα ανησυχούσα πάρα πολύ, καθώς φαίνεται ότι ο κλοιός σφίγγει επικίνδυνα», εκτιμούσε ο Φαουάζ Ζερζ, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής στο London School of Economics.

Οι Αμερικανοί έχουν επικηρύξει τον Μπαγκντάντι, προσφέροντας 10 εκατομμύρια δολάρια σε οποιονδήποτε προσφέρει πληροφορίες οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη σύλληψή του.

Ο Λίβανος δέχεται σοβαρούς κραδασμούς από τον εμφύλιο πόλεμο που σπαράσσει τη γειτονική του Συρία. Τους τελευταίους μήνες, οι αρχές ασφαλείας της χώρας εξαπέλυσαν εκστρατεία καταστολής των ισλαμιστών που εμφανίζονται ως συμπαθούντες του ISIS ή της συνδεδεμένης με την Αλ Κάιντα οργάνωσης Αλ Νούσρα. Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνεται και η σύζυγος του Ανάς Σιρκάς, ηγετικού στελέχους της Αλ Νούσρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή